Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akadozhat az egészségügyi ellátás a nővérek felmondása miatt Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Február 1-től körülbelül 600 egészségügyi nővér munkaviszonya ért véget Szlovákiában. A nővérek a tömeges felmondással szeretnék kiharcolni a magasabb béreket. Érdekvédelmi szövetségük a Robert Fico kormányfővel folytatott párbeszéd megszakadása után azt kéri az összes politikai párttól, hogy rendkívüli parlamenti ülésen vitassák meg a szlovák egészségügyben kialakult helyzetet.

Viliam Novotný, idegsebész, a pozsonyi parlament egészségügyi bizottságának korábbi elnöke arról tájékoztatott, hogy a nővérek tömeges felmondásával a szlovákiai kórházak elveszíthetik működőképességüket. "Igazán kritikus a helyzet egyes állami kórházakban. A legtöbb nővér az eperjesi kórházból távozott. Itt nagyjából 300 nővér hiányzik a munkahelyéről. A másik helyen a zsolnai kórház szerepel, ebben a kórházban 175 nővér mondott fel. A harmadik legsúlyosabb helyzet a nagyszombati kórházban alakult ki, onnan 50 nővér távozott" - számolt be Novotný. Trencsénben, Alsókubinban, Bajmócon és Turócszentmártonban szintén sokan felmondással fejezték ki elégedetlenségüket az egészségügyben uralkodó állapottal és a fizetésükkel. Zsolnán egyébként már szombaton bejelentették, hogy a nővérek felmondása miatt megszüntetik az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, s a betegeket más kórházakban helyezik el.

Monika Kavecká, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Szövetségének elnöke szerint ezeknek a tényeknek kellene cselekvésre késztetniük a parlamentet. "A Nemzeti Tanácsban reménykedünk, amely nyomást gyakorolhatna a kormányra, hogy oldja meg a helyzetet" - fogalmazott Kavecká.
Míg a nővérek azt mondják, távozásuk gondot okoz a betegellátásban, a szaktárca szerint nincs szó válsághelyzetről. Viliam Èislák egészségügyi miniszter továbbra sem hajlandó engedni a követeléseknek, ehelyett hétfőn délután rémhírterjesztés gyanújával tett feljelentést a nővérek kijelentése miatt, amely szerint veszélybe került az egészségügyi ellátás néhány kórházban. A tárcavezető hozzátette, hogy a nővérek, akik nem álltak munkába, jelenleg munkanélküliek.

A megüresedett állásokra ugyan vannak jelentkezők, az orvosok mégis aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a szakképesített nővérek pótlása évekig is eltarthat. "Ezt nem lehet megoldani úgy, hogy bevetünk száz új nővért akármilyen specializációval. Így nem működik az egészségügyi ellátás. Azt a minőséget és azt a komfortot, melyet a távozó nővérek nyújtottak a betegeknek, sok ideig tart pótolni" - hangsúlyozta Viliam Novotný.

Az Orvosszakszervezet is kiáll a nővérek mellett. Írásos állásfoglalásukban hangsúlyozzák, a minisztérium ferdít, amikor azt állítja, hogy az érintett kórházakban minden rendben van. Peter Visolajský szakszervezeti elnök a helyzet megoldásának céljából szintén támogatja a rendkívüli parlamenti ülés összehívását.