eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fico hasznot húz a menekültekből

Robert Fico szlovák politikai hasznot húz a menekültekből. Pártja, a Smer már szlogent váltott az út menti óriásplakátokon, s úgy látszik, minderre vevők a polgárok is: felmérések szerint nyár óta közel öt százalékkal emelkedett a kormánypárt támogatottsága.

Robert Fico a jövő márciusi parlamenti választások előtt igyekszik politikai tőkét kovácsolni a menekültválságból. Az utóbbi időben szinte nem telt el úgy nap, hogy ne nyilatkozott volna a szlovák médiában a migránsválsággal kapcsolatban. A kormányfő retorikája a közelgő választásokra való tekintettel egyre inkább e téma felé irányul.

Mindez nem véletlen, hiszen több felmérés is igazolta, hogy Fico kijelentéseivel a választók nagy többsége azonosulni tud. A kormánypárt népszerűsége az elmúlt negyedévben nagyjából öt százalékkal emelkedett, magát Robert Ficót pedig a legmegbízhatóbb politikusnak tartják a szlovákok.

A kormányfő ugyan tagadja, hogy a menekültválságot felhasználná a kampányban, mégis úgy néz ki, semmit sem bíz a véletlenre. Az elmúlt hónap első felében főleg a kormány szociális intézkedéseiről tartott sajtótájékoztatókat, a hónap végére már a menekültkérdés került előtérbe. Ennek a váltásnak szemmel látható jele is van: a Smer út menti választási óriásplakátjain a korábban látható "Az emberekért dolgozunk!" szlogent pár napja leváltotta a "Megvédjük Szlovákiát!" jelszó.

Fico az egyik kereskedelmi televíziónak egyenesen azt a cinikus választ adta, hogy 2012-ben, miután kormányt alakítottak, ők rendeltek kétmillió szíriai menekültet Európába, hogy segítségükkel megnyerjék a 2016-os választásokat is.
 
Elemzők szerint a szlovák kormány menekültkérdésben hozott intézkedései is azt a célt szolgálják, hogy erősítsék Ficóék pozícióját. Pozsony előbb ötven rendőrt küldött a magyar-szerb határra, akiket újságírók előtt búcsúztatva indítottak útnak, majd arról is döntés született, hogy húsz rendőrt küldenek Szlovéniába.

"A szlovének, akik először szintén azt hitték, hogy kitárt karokkal is sikerül megbirkózniuk a problémával, elismerték, hogy a menekültek szó szerint elárasztották őket" - indokolta a szlovák segítségnyújtást Robert Fico.

Pozsony arról is döntött, hogy kialakít egy 300 rendőrből álló egységet, melyet szükség esetén 24 órán belül külföldre küldhetnek a külső schengeni határ védelmére. Az egység tagjainak pótlására 300 újoncot vesznek fel. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×