eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Tulajdonost keresnek a megkerült műkincsek

Berlinben közölték, hogy megkezdték azoknak a tavaly Münchenben lefoglalt festményeknek az elveszett műkincsek számára létesített internet oldalon történő közzétételét, amelyekről máris biztosan tudják, hogy a náci időkben rabolták el jogos tulajdonosuktól. A nyomozók még 2012 februárjában koboztak el egy müncheni lakásban összesen 1406 képet, de a közelmúltban a Focus című hírmagazin megszellőztette az ügyet, ami nemzetközi feltűnést váltott ki.

Egyelőre 25 kép látható az elveszett műkincsek számára létesített internet oldalon, azzal a céllal, hogy az egykori tulajdonosok, vagy leszármazottaik bejelenthessék igényüket a festmények visszaszármaztatására.

Az érvényes jogszabályok alapján az úgynevezett elrabolt műkincsekre - ténylegesen elkobzott vagy kikényszerített adásvétellel, tehát áron alul megszerzett alkotásokra az egykori tulajdonosok, illetve örököseik igényt tarthatnak. Az internet-oldalon látható képek között Delacroix, Spitzweg, Liebermann, Chagall és Matisse alkotásai is szerepelnek.

A lefoglalt anyag feldolgozása még jó ideig eltart, de annyi máris kiderült, hogy közel 200 festmény valószínűleg egy drezdai zsidó műgyűjtőtől származik, aki Hitler hatalomra jutása után sorra megvált képeitől, és végül külföldre menekült a terror elől.

A müncheni lakásban lefoglalt alkotások egy része állami, tartományi vagy önkormányzati fenntartású múzeumból került a náci korszakban elfajzottnak minősített alkotások begyűjtését irányító propagandaminisztériumhoz, majd onnan Hildebrand Gurlitt műkincs-kereskedőhöz, aki a háború után közölte, hogy Drezda légitámadása során valamennyi kép elpusztult.

Az állítással ellentétben a műalkotásokat idővel fia, Cornelius Gurlitt vette birtokba és müncheni lakásán tárolta.

Két évvel ezelőtt egy vámvizsgálat során a Zürichből Münchenbe tartó vonaton feltűnően sok készpénzt találtak nála és az ezt követően elrendelt házkutatás alkalmával bukkantak a közel egy milliárd euró értékű képgyűjteményre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×