eur:
390.23
usd:
364.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csernobil: huszonöt éve történt, mégis aktuális

Kijevben huszonötször szólalt meg a harang, és éjszakai misével emlékeztek a negyedszázada történt csernobili nukleáris balesetről. A szomorú évfordulónak különös aktualitást adott a japán szökőár nyomán megsérült fukusimai atomerőmű katasztrófája.

Kijevben a csernobili baleset mentesítésében részt vett, és rövid időn belül elhunyt tűzoltók és munkások emlékművének közelében Kirill orosz pravoszláv pátriárka vezette a megemlékezést. "A világ nem látott még egy ilyen, békeidőben történt katasztrófát" - mondta az egyházi vezető, aki Viktor Janukovics ukrán elnök és más hivatalos személyek társaságában jelent meg.

Janukovics és Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden Csernobilban emlékezik meg a balesetről.

A Hirosimára dobott amerikai atombombánál négyszázszor nagyobb sugárszennyezést okozó katasztrófa nyomán radioaktív felhő borította be Európa jelentős részét, Ukrajnában, Oroszországban és Fehéroroszországban több százezer embert kellett evakuálni. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének múlt heti, kijevi konferenciáján elhangzott, hogy további négyezer rák okozta halálesetre számítanak a hatszázezer sugárfertőzött körében.

Magukra hagyattak

A templomi megemlékezésen megjelentek és gyertyákat gyújtottak a meghalt tűzoltók és mentesítő munkások özvegyei is, míg aktivisták keményen bírálták a volt szovjet tagállamok kormányokat, amiért nem fordítanak elég figyelmet a túlélőkre.

Több érintett országban is csökkentek ugyanis a balesetet és a kármentési munkákat túlélt, de beteg dolgozók segélyei. Ezek közül sokan Dmitrij Medvegyev elnöknél emeltek panaszt, miközben az hétfőn Moszkvában kitüntetéseket adott át nekik. Az egyik volt munkás arról beszélt, hogy az annak idején súlyosan sugárfertőzött Brjanszki régió rákklinikáját az ígéretek ellenére sem újították fel.

A gyakran Európa utolsó diktátorának nevezett Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök hétfőn olyan földeket látogatott meg, amelyeket a hasadóanyag lebomlása után ismét termőterületté nyilvánítottak, és bevetettek. "Megmentettük ezt a 16 ezer hektárt" - mondta a politikus, környezetvédők szerint azonban az ottani termények károsak lesznek az emberi szervezetre.

Aktuális

A csernobili évfordulóra a szokásosnál jobban figyelnek Japánban is, a fukusimai erőműnek az április földrengést és cunamit követő balesete miatt. Az Aszahi című lap "Fukusima, ne lépj ugyanarra az útra!" címmel közölt interjút az egyik túlélő csernobili munkással. A Majnicsi szalagcíme pedig ez volt: 25 évvel a csernobili baleset után: továbbra is 30 kilométer sugarú a tilalmi zóna és száz évig tart az erőmű teljes leállítása."

Németországban hétfőn több ezren tüntettek az atomenergia ellen, az osztrák kancellár pedig arra használta fel az évfordulót, hogy az atomenergia-mentes Európáért kampányoljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×