Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rejtélyek a Blairt vádoló fegyverkezési szakértő öngyilkossága körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dr. David Kelly 59 éves fegyverkezési szakértő egy korábbi BBC-interjúban azt mondta: Tony Blair hamisított adatok alapján indított háborút Irak ellen, mert Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei, amelyekkel más országokat veszélyeztetne. Az interjú után Dr. Kellyt kérdőre vonta a parlament külügyi bizottsága - holttestét másnap, 2003. július 13-án, egy Oxfordhoz közeli erdőben találták meg. Az elmúlt hetekben több orvosprofesszor vetette fel, hogy Kelly halálának a körülményei igen gyanúsak.

Dr. David Kelly nemzetközi fegyverkezési szakértőként többször járt Irakban, és vizsgálatai alapján jelentette ki, hogy hamisított adatok szerepelnek az Irak katonai megtámadását indokló dossziéban. Miután erről egy BBC-interjúban is beszélt, a parlament külügyi bizottsága elé idézték, és ott kíméletlenül utasították el az érveit.

A bizottsági kihallgatást közvetítette a televízió. Dr. Kelly úgy érezte, hogy megalázták, a szakmai kompetenciáját vonták kétségbe. Ezért ment ki a lakóhelyéhez közeli erdőbe, ahol felvágta az ereit és elvérzett.

A helyszínre kiküldött belügyminisztériumi patológus minden részletre kiterjedő jelentését hetven évre titkosították, de most, hogy kételyek merültek fel Dr. Kelly halálának a körülményeivel kapcsolatban, megszólalt Nicholas Hunt, a belügyi halottkém, és a következőket szögezte le: egyesek az állítják, hogy gyanúsan kevés vér volt a helyszínen; ő azonban megállapította, hogy Dr. Kelly kabátjában belül nagyon sok alvadt vér volt, és a föld is jelentős mennyiségű vért szívott be.

A halott férfi bal csuklóján több mint tíz vágás volt, közöttük úgynevezett "tétovázó próbavágások", amelyek jellemzőek az öngyilkosokra, akik a gyakorlatban tapasztalják, hogy halált csak erőteljes vágások okozhatnak. Továbbá: Dr. Kelly súlyos szívkoszorúér-szűkületben szenvedett, tehát a vérveszteség és az a tényező, hogy tette előtt nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót vett be, gyorsan előidézte a halálát.

Mindez nagyon meggyőzően hangzik, immár kevesen kételkednek abban, hogy Dr. Kelly öngyilkos lett. De felvetődött a kérdés: nem kényszerítették-e fegyverrel arra, hogy felvágja az ereit?