Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína gazdasága lenyomta a németet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína megelőzte Németországot az év elején a nemzetközi piacon az árukivitelben. Ez főleg abból fakadt, hogy az ázsiai állam gazdasága példa nélküli ütemben fejlődik. A pénzügyi válság után azonban a németeknél is újraéledt a konjunktúra, így nem meglepő, hogy idén a legnagyobb mennyiségű árut éppen Kínából hozták be.

Berlinben az Ipar- és Kereskedelmi Kamara közleménye szerint Németország jelenleg Kínából importálja a legtöbb árut. Idén a kínai behozatal értéke elérte a 65 milliárd eurót.

A jelentés hangsúlyozza azonban, hogy távolról sem olcsó textilipari termékek vagy játékok érkeznek Kínából, hanem főleg elektoripari gyártmányok, számítógépek, mobiltelefonok valamint DVD lejátszó készülékek. A kínai gazdaság szédületes fejlődésének nagy ára van.

Ezt részben a munkavállalók fizetik meg, részben pedig a még rendelkezésre álló energiahordozók,ugyanis Kína idén először több energiát fogyaszt, mint az eddig első helyen álló Egyesült Államok.

Pekingből származó hírek szerint a kormány drasztikus intézkedésekkel akarja kordába szorítani az energia-fogyasztást és ezért bezárás fenyegeti azokat a gyárakat, amelyek nem tudnak kiegyensúlyozott energia-felhasználást bizonyítani.

Így kiváltképpen az alumínium és cementgyártást, továbbá az acélipart fenyegeti a karcsúsítás veszélye. Ennek ellenére a berlini Ipar- és Kereskedelmi Kamara azzal számol, hogy Kínában a konjunktúra üteme idén is legalább 10 százalék lesz.