Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Borzalmas állapotok a kínai esőzések nyomában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína mérnökök megpróbálják lecsapolni azt a törmelék miatt kialakult mesterséges tavat, amely továbbra is fenyeget egy észak-kínai várost. A korábban átszakadt akadályon lezúduló víz a hétvégén több, mint 700 halálos áldozatot követelt.

A Kína északi részén fekvő Csoucsu hegyvidéki város továbbra is veszélyben van a heves esőzések miatt kialakult mesterséges tó miatt.

A Pailong folyót törmelék torlaszolta el, és így jött létre a tó. Amikor a gát a hétvégén átszakadt víz, és iszap és kőtenger zúdult a városra, 337 ember hálálát okozva. Több, mint 1100 embert továbbra sem találnak.

A zokogó lakosok összeomlott otthonaik előtt várják, hogy valaki segítsen kiásni szeretteiket. Kedden sikerült kiásni egy összeomlott lakótelepi ház alá szorult 52 éves férfit, aki 50 órát töltött a romok alatt.

A mentesítő alakulatok kétségbeesetten próbálják megakadályozni, hogy ismét átszakadjon a katasztrófa során kialakult gát - különösen azért, mert tudják, hogy a Tianmu trópusi vihar újabb, heves esőket hozhat.

A kínai hadsereg és polgári védelem megtisztította az utakat és néhézgépeket hozott a városba, hogy felgyorsítsák a törmelék eltakarítását.

Jelentések szerint az élelmiszer- és vízellátással nincs gond, így a mesterséges gátra tudnak koncentrálni. Korábban úgynevezett ellenőrzött robbantásokat hajtottak végre, hogy másfelé folyassák el a vizet - ennek nyomán a vízszint valamelyest csökkent.

Becslések szerint a törmelék alkotta gát 10 méter magas. A folyó alsó folyásáról már több tízezer embert evakuáltak.
Az áradások Pakisztánban és az indiai Kasmírban is további tragédiákat okoznak. Kasmírban 165-re nőtt a sárcsuszamlások halottainak száma. Több ezer katona próbálja megtisztítani az utakat, hogy az emberek magasabban fekvő területre tudjanak menekülni. Továbbra is keresnek 300 eltűntet.

Pakisztánban a tengerészgyalogosok mentik ki a víz alá került falvak lakóit. Olyan hatalmas tragédiáról van szó, hogy fel sem tudjuk mérni - mondta Juszuf Raza Gilani miniszterelnök. Kedden az egyik pundzsábi városban káosz uralkodott el, amikor a hatóságok a mecsetek hangosbeszélőiből figyelmeztették a 250 ezer lakost. Az ENSZ szerint csak a pakisztáni áradások 14 millió embert érintenek - más országokban pedig további 12 milliót.