eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Borzalmas állapotok a kínai esőzések nyomában

Kína mérnökök megpróbálják lecsapolni azt a törmelék miatt kialakult mesterséges tavat, amely továbbra is fenyeget egy észak-kínai várost. A korábban átszakadt akadályon lezúduló víz a hétvégén több, mint 700 halálos áldozatot követelt.

A Kína északi részén fekvő Csoucsu hegyvidéki város továbbra is veszélyben van a heves esőzések miatt kialakult mesterséges tó miatt.

A Pailong folyót törmelék torlaszolta el, és így jött létre a tó. Amikor a gát a hétvégén átszakadt víz, és iszap és kőtenger zúdult a városra, 337 ember hálálát okozva. Több, mint 1100 embert továbbra sem találnak.

A zokogó lakosok összeomlott otthonaik előtt várják, hogy valaki segítsen kiásni szeretteiket. Kedden sikerült kiásni egy összeomlott lakótelepi ház alá szorult 52 éves férfit, aki 50 órát töltött a romok alatt.

A mentesítő alakulatok kétségbeesetten próbálják megakadályozni, hogy ismét átszakadjon a katasztrófa során kialakult gát - különösen azért, mert tudják, hogy a Tianmu trópusi vihar újabb, heves esőket hozhat.

A kínai hadsereg és polgári védelem megtisztította az utakat és néhézgépeket hozott a városba, hogy felgyorsítsák a törmelék eltakarítását.

Jelentések szerint az élelmiszer- és vízellátással nincs gond, így a mesterséges gátra tudnak koncentrálni. Korábban úgynevezett ellenőrzött robbantásokat hajtottak végre, hogy másfelé folyassák el a vizet - ennek nyomán a vízszint valamelyest csökkent.

Becslések szerint a törmelék alkotta gát 10 méter magas. A folyó alsó folyásáról már több tízezer embert evakuáltak.
Az áradások Pakisztánban és az indiai Kasmírban is további tragédiákat okoznak. Kasmírban 165-re nőtt a sárcsuszamlások halottainak száma. Több ezer katona próbálja megtisztítani az utakat, hogy az emberek magasabban fekvő területre tudjanak menekülni. Továbbra is keresnek 300 eltűntet.

Pakisztánban a tengerészgyalogosok mentik ki a víz alá került falvak lakóit. Olyan hatalmas tragédiáról van szó, hogy fel sem tudjuk mérni - mondta Juszuf Raza Gilani miniszterelnök. Kedden az egyik pundzsábi városban káosz uralkodott el, amikor a hatóságok a mecsetek hangosbeszélőiből figyelmeztették a 250 ezer lakost. Az ENSZ szerint csak a pakisztáni áradások 14 millió embert érintenek - más országokban pedig további 12 milliót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×