Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem jött el az atomfegyvermentes világ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A NATO-n belüli ellentétek miatt is késhet az amerikai taktikai atomfegyverek kivonása Európából. Az Egyesült Államoknak a szövetséges országok területén nem rakétái, hanem repülőkről ledobható bombái vannak - szakértők szerint ezeket csak nagyon lassan lehetne bevetni. Ennek ellenére az Obama-kormányzat nem siet kivonásukkal.

Annak ellenére, hogy Barack Obama egyik célja az atomfegyverek jelentős korlátozása, sőt, egy atomfegyvermentes világ, az Egyesült Államok nem siet majd Európában tárolt nukleáris fegyverei kivonásával.

Kiszivárgott anyagok szerint a kérdés nem lesz téma a NATO-külügyminiszterek áprilisi találkozóján, pedig több Európai ország is szeretne megszabadulni az amerikai atomfegyverektől.

A NATO-n belül azonban ellentét alakult ki: a kelet-európai, például balti tagországok továbbra is az Oroszország elleni elrettentés részének tartják ezeket az eszközöket, miközben több nyugati állam - így a Benelux országok, Németország és Norvégia - konzultálni akar Washingtonnal kivonásukról.

Az úgynevezett taktikai atomfegyverek - ,amelyekből körülbelül 200 lehet Európában és Törökországban - valójában atombombák, amelyeket repülőgépekről lehet ledobni. A hidegháború éveiben ezek elrettentő eszközként szolgáltak a Varsói Szerződés ellen, és a NATO egységét jelképezték. Azóta azonban Amerika jobbára stratégiai eszközeivel - nagyhatótávolságú és atomtöltetet hordozó rakétákkal - garantálja szövetségesei biztonságát.

A Pentagon számára készült tavalyi jelentés szerint 1995 óta ezeknek a gépeknek a bevetése "nem percekbe, hanem inkább hónapokba telne."

Az Egyesült Államokban még folyik az atomarzenál esetleges felhasználásáról szóló belső vizsgálat.

Közben úgy tűnik, elmozdulnak a holtpontról az Oroszországgal folytatott amerikai tárgyalások a stratégiai, tehát rakétákról indítható atomfegyverzetek korlátozásáról. Az új egyezmény az 1991-es START-szerződést váltaná fel, de a megbeszélések hónapokra elakadtak. Obama most azt mondta: a hétvégén "bizalomra okot adó telefonbeszélgetést" folytatott Medvegyev orosz elnökkel.