eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elítéltek négy terroristát Németországban

Düsseldorfban a bíróság súlyos ítéletet szabott ki négy fiatalemberre, akik terrorcselekmények elkövetésére szervezkedtek, hogy merényletek révén kényszerítsék ki az Afganisztánba vezényelt amerikai és német katonaság kivonását. A tíz hónapon át tartó pert a nemzetközi média rendkívüli érdeklődése kísérte.

Az ítéletek némileg elmaradtak az államügyész által követelt büntetésektől. A bíró a két hangadóra, a mohamedán vallásra áttért Fritz Gelowiczra és Daniel Schneiderre 12 évi börtönbüntetést szabott ki, míg Adem Yilmaz török állampolgárt 11 évi szabadságvesztéssel sújtotta. A bűnszövetkezetben való aktív együttműködése miatt Attila Selek török származású német állampolgárra az ítélet nyomán 5 évi börtön vár.

A düsseldorfi bíróság bizonyítottnak látta, hogy a négy férfi szélsőséges eszméktől hajtva készen állt gyilkosságok elkövetésére. A nyomozás megállapította, hogy az Iszlám Dzsihád Unió megbízásából autóba rejtett pokolgépek felrobbantásával elsősorban amerikai katonákat akartak megöln9, de nem riadtak vissza a civilek elleni merényletektől sem. Céljuk az volt, hogy terrorcselekmények elkövetésével rábírják a berlini és a washingtoni kormányt az Afganisztánba vezényelt fegyveres alakulatok kivonására.

A per lefolytatását némileg megkönnyítette, hogy a vádlottak beismerő vallomást tettek, és hárman az utolsó szó jogán bejelentették, hogy szakítanak a szélsőséges iszlám eszmékkel. A büntetésbe beszámítják az őrizetben eltöltött időt, ugyanis három vádlottat 2007 őszén egy látványos rendőri akció során a Kölntől keletre fekvő Medebach falucskában vették őrizetbe, ahol egy bérelt nyaralóban jelentős mennyiségű vegyszert halmoztak fel, hogy ezekből a pakisztáni titkos kiképzőtáborban szerzett ismereteik alapján robbanószert gyártsanak. A rajtaütés során Daniel Schneider tűzpárbajba keveredett, egy rendőrt súlyosan megsebesített, ami súlyosbító tényként hatott büntetésére.

A tárgyalásról beszámoló tudósítások kiemelték, hogy a Vörös Hadsereg Akció nevű szélsőbaloldali szervezettel való leszámolás óta ez volt a legnagyobb szabású rendőri akció Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×