eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre többen mondanak nemet a halálbüntetésre

Egyre kevesebb helyen van halálbüntetés, és még a büntetési formát legaktívabban alkalmazó országokban is csökken a kivégzések száma - derült ki egy genfi konferencián. A svájci tanácskozáson az európai államok további nyomást gyakoroltak a halálbüntetés eltörlésére.

Bár sok európai polgár jogosnak tartja a halálbüntetést, az Európai Unió országai nem alkalmazzák ezt a büntetési formát, és aktívan kampányolnak, hogy máshol - így az Egyesült Államokban és Kínában is szüntessék be a kivégzéseket.

Az ellenzők háromnapos genfi kongresszusán elhangzott, hogy a halálbüntetés visszaszorulóban van, az aktivisták pedig azt remélik, hogy évente további négy ország mond majd nemet a kivégzésekre. Arra számítanak, hogy főként a Közép-Ázsiai és Afrikai államok működnek majd együtt velük.

Olaszország hagyományosan azon európai országok egyike, ahol a közvélemény is határozottan ellenzi a halálbüntetést, és olasz aktivisták gyakran hallatják a hangjukat, amikor az Egyesült Államokban - például vitatható bizonyítékok alapján - adnak be embereknek halálos injekciót.

A halálbüntetés elleni nemzetközi kampány zászlóshajója a Szent Egidio Társaság, de nem kötelező érvényű határozatával támogatja azt az ENSZ is. A világszervezet 2007-es állásfoglalása szerint a halálbüntetés aláássa az emberi méltóságot, nem rettent el a bűncselekményektől, és az alkalmazó országokat a kivégzések felfüggesztésére sürgeti.

Csökkenőben

Világszerte 56 országban végeznek ki továbbra is embereket, 141 országban viszont nem alkalmazzák ezt a büntetési formát, és ezek közül 93-ban törvényen kívül helyezték a halálbüntetést. 2007 óta az olyan, népirtást is megtapasztalt afrikai államok is betiltották, mint Ruanda és Burundi. Korábban a hasonlóan fájdalmas múlttal rendelkező Kambodzsa is leállította a kivégzéseket.

Az aktivisták szerint valószínűleg Kínában rendelik a bíróságok a legtöbb ember kivégzését, ám az ottani Legfelsőbb Bíróság is úgy foglalt állást februárban, hogy a büntetést csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetén szabad alkalmazni. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint 2008-ban 7 ezer embert ítéltek halálra Kínában és 1718-at végeztek ki.

Az Egyesült Államokban továbbra is az egyes szövetségi államok szabályozzák, hogy milyen büntetést alkalmaznak, így előfordul, hogy helyi szinten néha felülbírálják az ország által kötött nemzetközi egyezményeket, például a külföldi elítéltek jogi képviseletéről, és arról, hogy azok kapcsolatba léphetnek-e saját követségeikkel. Az elmúlt években New Jersey és Új-Mexikó leállította a kivégzéseket.

Sok országban alternatívaként bevezették a valóban életfogytig tartó börtönbüntetést, és Amerikában a közvélemény azért is kezd elfordulni a kivégzésektől, mert drágább a halálsoron tartani embereket, és éveken át fizetni a jogászokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×