Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lafontaine távozása lezárhatja a vitát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német baloldali politika alighanem legszínesebb egyénisége, Oskar Lafontaine egészségi okra hivatkozva visszavonul a szövetségi politikától. Lépésével feltehetően lezárul a Lafontaine vezetése alatt álló Baloldali Párt elnökségében a párt nyugati és keleti tagozatai között néhány hete kirobbant viszály.

Oskar Lafontaine 65. születésnapján, 2008-ban még azzal fenyegette a berlini kormányt és az ellenzéket, hogy mindaddig a politikai élet aktív tényezője marad, amíg ezt egészsége engedi.

Az egykori keletnémet állampártból kifejlődött Baloldali Párt lényegében neki köszönheti, hogy a múlt szeptemberben tartott országos választáson a nyugati tartományokban is jelentősen megerősödött, miután Lafontaine szűkebb pátriájában, a Saar-vidéken pártja - több, mint 20 százalékkal - a harmadik legerősebb politikai tömörülésként jutott be a helyi törvényhozásban.

Novemberben azonban közölte, hogy rák- betegség miatt fontolóra vette további politikai szereplését. Ennek ismeretében tegnapi bejelentése - amelyben közzétette visszavonulását a szövetségi politikától - nem keltett volna nagy megdöbbenést, de mivel a Baloldali Párt vezetőségében már hetek óta hatalmi harc folyik, a hír jelentősége túllépett a német belügyek határain.

Visszalépésével ugyanis feloldotta a párt elnökségében kirobbant feszültséget a májusra tervezett elnökválasztó kongresszus előtt. A közismerten agyafúrt taktikusként ismert Lafontaine lábadozását alighanem arra is felhasználja, hogy tovább egyengesse az utat a számára politikai otthont adó Baloldali Párt számára az országos kormányzásban való részvétel felé.

Míg a közelmúltban a Baloldali Párttal szemben sok szociáldemokrata vezető fenntartással nyilatkozott, most a szeptemberi választáson ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt egyre inkább hangadó ifjúsági tagozata a szintén ellenzéki Zöldpárttal egyetértésben közölte, hogy a jövő útja a három párt koalíciója.

Erre a legutóbbi közvéleménykutatási adatok alapján komoly esély kínálkozik, mert Angela Merkel kancellár jobbközép kormányának népszerűség erősen megcsappant. Tény azonban az is, hogy a következő országos választásra csak bő három év múlva kerül sor.