eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre veszélyesebb az utcákon sétálni Franciaországban

Az egész országra kiterjedő hajtóvadászatot indít a fegyvercsempészek ellen a francia belügyminiszter. Brice Hortefeux ezt azt követően jelentette be, hogy a délkelet-franciaországi Lyon városában eddig ismeretlen tettesek fényes nappal a nyílt utcán géppisztollyal lelőttek egy 12 éves kisfiút. Az utóbbi időben gyakorlatilag nem telik el hét legalább egy fegyveres támadás nélkül Franciaországban, ami egyes vélemények szerint a körülmények fokozatos amerikanizálódását mutatja.

A lyoni eset, amely vasárnap történt, azért minősül különösen súlyosnak, mivel ez az első alkalom, amikor az elkövetők géppisztolyt használtak, a kisfiú testében ugyanis a boncolók tíz golyót találtak.

A rendőrség különösen aggasztónak tartja, hogy a negyed, ahol a tragédia történt nem számít "forró" helyszínnek, és hangsúlyozzák: az utóbbi időben a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséhez köthető erőszak mellett kifejezetten elszaporodtak az úgynevezett "becsületbeli leszámolások", amelyekben a felek immár a legkeményebb eszközök bevetésétől sem riadnak vissza.

Az eddigi vizsgálatok szerint a lelőtt kisfiú véletlenül éppen egy ilyen ügy helyínén tartózkodott, amikor a végzetes lövöldözés kitört. A helyzet komolyságát az is jól jelzi, hogy a belügyminiszter kedden személyesen látogatott a tetthelyre, és az áldozat családjával is találkozott. "Azért vagyok itt, hogy emlékeztessek: hazánkban életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtjuk a gyilkosokat" - mondta Brice Hortefeux, hozzátéve: azt kérte a kormányt megyei szinten képviselő prefektusoktól, hogy készítsenek részletes térképet a fegyverkereskedelem és csempészet által leginkább érintett területekről.

"Egy hónapon belül elkészülnek a jelentések, azt követően pedig országszerte konkrét akciókat fogunk indítani" - ígérte a belügyi tárca vezetője, aki szerint a fegyvercsempészet és az azzal összefüggő bűnözés mára komoly problémát jelent Franciaország számára, ezért a hatósági fellépés hatékonyabbá tételéhez törvénymódosításra is szükség van, a jelenlegi jogszabályok ugyanis szerinte nem büntetik eléggé ezt a típusú bűnözést.

A kérdés kifejezetten aktuális, a vasárnapi gyilkosság óta ugyanis újabb fegyveres akcióra került sor: kedden egy Párizshoz közeli településen szintén fényes nappal, az iskolája előtt lőttek rá ismeretlenek egy 16 éves fiúra, de szerencsére csak a térdén sebesítették meg. Azt megelőzően, nem egészen egy hete az észak-franciaországi Lille-ben történt egy tragédiával végződő fegyveres támadás, akkor egy kábítószer hatása alatt lévő férfi egy embert megölt, egy másikat pedig megsebesített, amikor vadászpuskájával lövöldözni kezdett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×