Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama ideiglenes ígérete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Obama-kormányzat ideiglenes melegház-emissziós határértékeket javasol majd a koppenhágai klímacsúcson. Az, hogy Washington eddig nem volt hajlandó megmondani, mennyire fogná vissza az amerikai ipar szén-dioxid-termelését, az egyik legnagyobb akadálya volt a nemzetközi alkunak.

A brit hétvégi lap, az Observer szerint az Obama kormányzat azzal akarja feloldani a patthelyzetet a történelmi fontosságúnak tartott koppenhágai konferencia előtt, hogy ideiglenes amerikai vállalásokat tesz az asztalra. Az amerikai Szenátus ugyanis a mai napig nem hagyta jóvá Obama elnök klímacsomagját és kevés a valószínűsége, hogy márciusig megteszi azt.

Az Egyesült Államokkal szemben az összes nyugati és a többi fejlett ipari állam is konkrét vállalásokkal készült Koppenhágára. Obama emberei most azt találták ki, hogy Washington tegyen úgynevezett "átmeneti vállalásokat" - azaz adjon meg egy olyan számot, amihez valószínűleg tartani tudja magát.

Ha Washington nem ajánl fel semmit, akkor a koppenhágai konferencia szinte bizonyosan kötelező érvényű nemzetközi megállapodás nélkül ér véget - amit a környezetvédők katasztrófának tartanának.

Nagy kérdés az, hogy mi is lenne ez az átmenti érték. Obama örülne, ha a Szenátus 20 százalékos emisszió-csökkentésre bólintana rá, de hatalmas ellenállással találja szemben magát. Az átmeneti ajánlat tehát valahol 17 százalék körül mozoghat majd, ami kevesebb, mint az EU által forszírozott 30 százalékos vállalás.

Mindeközben az európaiak is elégedetlenek Washingtonnal, amely annak ellenére, hogy a legnagyobb ipari állam, épphogy hajlandó valamit tenni a klímaváltozás fékezéséért. A fejlődő országok pedig elégedetlenek Amerikával és Európával, mert szerintük túl keveset tesznek.

Eddig 65 állam- és kormányfő jelezte, hogy elmegy Koppenhágába, ami azt jelenti, hogy a konferencia komoly csúcstalálkozó lesz. Közben az indiai környezetvédelmi miniszter, Dzsairam Rames azt mondta: a gazdag országok szokjanak le az energiaigényes marhahús fogyasztásáról, ha vissza akarja fogni az üvegházi gázok emisszióját.