Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még mindig kiaknázatlan a föld mélyének tiszta energiája - elkészült Magyarország Geotermikus Térképe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország rettentő jó helyzetben van a termálvíz tekintetében, ezt azonban a lehetségesnél jóval kevésbé használjuk ki, pedig a fürdőhelyek létesítése mellett a geotermikus energiát fűtésre is érdemes lenne felhasználni - mondta el az InfoRádiónak Tóth Anikó bányamérnök. A Miskolci Egyetem tanára elkészítette Magyarország Geotermikus Térképét, amely számba veszi az ország földhő kútjait.

"A föld mélyéből folyamatosan áramló hőnek, mint energiának a kinyeréséhez egy közvetítő közegre van szükség: ez rendszerint a víz, ezt nevezzük termálvíznek. Ez tiszta energia, azt is mondhatjuk, hogy megújuló energia, mert a föld hője majdhogynem kifogyhatatlan. Magyarország nagyon gazdag geotermikus hőforrásban, termálvízben. Szinte mindenütt, ahol lefúrunk, ott vizet találunk, ha megfelelő a mélység, termálvizet" - mondta el az InfoRádiónak Tóth Anikó bányamérnök.

A Miskolci Egyetem tanára hozzátette: a regisztrált termálkutak száma 1622 volt 2016-ban, azóta újabbakat is fúrtak.

"Ez nagyon nagy szám, rettentő jó helyzetben vagyunk . Ez az energia azonban nincsen kihasználva annyira, mint lehetne, vagyis a  termálfürdés mellett energetikai célra is" - hívta fel a figyelmet a bányamérnök.

Jelezte, hogy a termálvíz áramtermelés szempontjából nem kimagasló, hiszen igazán jó geotermikus alapú áramtermelés ott lehetséges, ahol gőzt lehet termelni, ami vulkanikusan aktív területekre jellemző.

Viszont a közvetlen hasznosításra, távfűtő-rendszerekbe való bekapcsolásra tökéletes - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

"Nem szabad a geotermikus energiától azt várni, hogy ez majd megváltja a világot, ugyanakkor a jelenleginél jóval szélesebb körben lehetne használni. Például Miskolcról senki nem gondolta volna, hogy ott ilyen magas hőmérsékletű termálvizet találnak: a 98 fokos termálvízzel a város távfűtőrendszerében az igény egyharmadát tudják kielégíteni. De alapvetően az Alföld, a Dél-Alföld az, ahol különösen nagy számban találhatók a földhő kútjai. Van olyan megye, ahol több mint 300 termálkút van" - mutatott rá Tóth Anikó.

A meglévők mellett ráadásul a rengeteg felhagyott szénhidrogén-kút is alkalmas lehet arra, hogy termálvizet termeljünk belőle - fűzte hozzá a bányamérnök. 

"Az önkormányzatoknak feltétlenül számba kellene venniük, hogy a környezetükben hol vannak meglévő kutak - újak fúrása ugyanis rendkívül költséges -, és azokban milyen hőmérsékletű víz található. Szakemberekkel konzultálva nagyon-nagyon sok helységet el lehetne látni fűtéssel, a termálvíz sok esetben kiválthatja a földgázt" - ajánlotta a Miskolci Egyetem tanára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!