eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Még mindig kiaknázatlan a föld mélyének tiszta energiája - elkészült Magyarország Geotermikus Térképe

Elkészült Magyarország Geotermikus Térképe, amely számba veszi az ország földhő kútjait. Fehér Anna Magda kérdezte a térkép-könyv szerzőjét, Tóth Anikó bányamérnököt, a Miskolci Egyetem tanárát. Tóth Anikó bányamérnököt, a Miskolci Egyetem tanárát hallották.

"A föld mélyéből folyamatosan áramló hőnek, mint energiának a kinyeréséhez egy közvetítő közegre van szükség: ez rendszerint a víz, ezt nevezzük termálvíznek. Ez tiszta energia, azt is mondhatjuk, hogy megújuló energia, mert a föld hője majdhogynem kifogyhatatlan. Magyarország nagyon gazdag geotermikus hőforrásban, termálvízben. Szinte mindenütt, ahol lefúrunk, ott vizet találunk, ha megfelelő a mélység, termálvizet" - mondta el az InfoRádiónak Tóth Anikó bányamérnök.

A Miskolci Egyetem tanára hozzátette: a regisztrált termálkutak száma 1622 volt 2016-ban, azóta újabbakat is fúrtak.

"Ez nagyon nagy szám, rettentő jó helyzetben vagyunk . Ez az energia azonban nincsen kihasználva annyira, mint lehetne, vagyis a  termálfürdés mellett energetikai célra is" - hívta fel a figyelmet a bányamérnök.

Még mindig kiaknázatlan a föld mélyének tiszta energiája - elkészült Magyarország Geotermikus Térképe

Jelezte, hogy a termálvíz áramtermelés szempontjából nem kimagasló, hiszen igazán jó geotermikus alapú áramtermelés ott lehetséges, ahol gőzt lehet termelni, ami vulkanikusan aktív területekre jellemző.

Viszont a közvetlen hasznosításra, távfűtő-rendszerekbe való bekapcsolásra tökéletes - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

"Nem szabad a geotermikus energiától azt várni, hogy ez majd megváltja a világot, ugyanakkor a jelenleginél jóval szélesebb körben lehetne használni. Például Miskolcról senki nem gondolta volna, hogy ott ilyen magas hőmérsékletű termálvizet találnak: a 98 fokos termálvízzel a város távfűtőrendszerében az igény egyharmadát tudják kielégíteni. De alapvetően az Alföld, a Dél-Alföld az, ahol különösen nagy számban találhatók a földhő kútjai. Van olyan megye, ahol több mint 300 termálkút van" - mutatott rá Tóth Anikó.

A meglévők mellett ráadásul a rengeteg felhagyott szénhidrogén-kút is alkalmas lehet arra, hogy termálvizet termeljünk belőle - fűzte hozzá a bányamérnök. 

"Az önkormányzatoknak feltétlenül számba kellene venniük, hogy a környezetükben hol vannak meglévő kutak - újak fúrása ugyanis rendkívül költséges -, és azokban milyen hőmérsékletű víz található. Szakemberekkel konzultálva nagyon-nagyon sok helységet el lehetne látni fűtéssel, a termálvíz sok esetben kiválthatja a földgázt" - ajánlotta a Miskolci Egyetem tanára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×