eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Neandervölgyi vírusokat találtak a mai ember DNS-ében

A neandervölgyi ősöktől örökölt vírusokat találtak a mai ember DNS-ében brit kutatók.

A kutatók összehasonlították a neandervölgyi és egy másik hajdani embercsoport, a gyenyiszovai ősember, valamint mai rákbetegek DNS-ét. A modern DNS-ben olyan vírusokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy ezek a vírusok több mint félmillió évvel ezelőtt élt közös őstől eredtek.

A neandervölgyiek a homo sapiens őseivel évezredeken át éltek együtt Európában, ám másik emberi alfajhoz tartoztak, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt kihaltak - idézi a The Daily Mail a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az emberi DNS mintegy 8 százaléka endogén, azaz velünk született retrovírusokból (ERV) áll, amelyek a nemzedékről nemzedékre szálló vírusok által itt hagyott DNS-szekvenciák. A DNS-szekvencia tartalmazza az örökletes információt, amely a szervezet működésének programját adja.

Ezek az ERV nevű vírusok nem tartalmaznak a fehérjék előállítására vonatkozó instrukciós kódokat, ezért néha "DNS-szemétnek" nevezik őket.

Gkikas Magiorkinis, a kutatás egyik vezetője, az Oxfordi Egyetem zoológiai tanszékének munkatársa azonban nem ért egyet ezzel az elnevezéssel. Elmondta: két ilyen vírus összekapcsolódhat, és betegséget okozhat, állatoknál már számos esetben kimutatták ezt. Ha például legyengült immunrendszerű egereknél baktériumokkal aktiválták az ERV-vírusokat, azok rákot okoztak.

Az oxfordi kutatók most azt tervezik, hogy megkeresik a lehetséges kapcsolatokat ezek között az ősi vírusok és a rák, illetve a HIV-vírus között.

Magiorkinis elmondta: a HIV-fertőzötteknek ezekre a vírusokra adott reakciója összefügg azzal, hogy milyen gyorsan alakul ki náluk az AIDS-betegség, tehát kapcsolat lehet az ősi vírusok és a modern betegség között.

A HIV-fertőzötteknél a rák kockázata is magasabb, ám ennek okait kevéssé ismeri a tudomány. Lehetséges, hogy a kockázati tényezők között genetikaiak is vannak, és ezek talán a retrovírusokkal kapcsolatosak - tette hozzá.

Robert Belshaw, a Plymouthi Egyetem kutatója, a tanulmány másik szerzője szólt arról, hogy 300 páciens DNS-ének elemzésével azt is megvizsgálják, a modern népességben mennyire elterjedtek ezek az ősi vírusok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×