eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Még mindig csak találgatják a teknősök rejtélyét

Miért van valakinek mélytengeri búvárfelszerelése, ha a legtöbbször csak a felszínen lubickol? A tengeri teknősök ugyanis pont ezt csinálják: rengeteg időt töltenek a vízfelszínen, és csupán a merülések fél százalékában úsznak mélyebbre háromszáz méternél, holott akár ezer méterre is a felszín alá mehetnének.

Azt állítják kutatók, hogy rájöttek, miért úsznak néha a tenger mélyére a teknősök, noha általában a felszínen tartózkodnak és táplálkoznak.

A tengeri teknősök szervezetének felépítése alkalmassá teszi őket arra, hogy lemerüljenek a mélybe, habár igen ritkán teszik ezt meg. Mioglobinban gazdag vérük sokáig képes raktározni az oxigént, így néha akár egy kilométerre is leúsznak a vízfelszín alá. De vajon miért van valakinek komplett mélytengeri búvárfelszerelése, ha csak a felszínen lubickol?

A jelenséget vizsgáló csapat adatrögzítővel szerelt fel tizenhárom teknőst, a berendezés rögzítette a merülések helyszínét, a mélységet és a merüléssel töltött időt.

A szerte az Atlanti-óceán északi részén megesett 26 ezer merülés közül csak 95 esetben úsztak a teknősök háromszáz méternél mélyebbre. Ez kevesebb, mint fél százalék.

Táplálékot keresnek

Egyes feltételezések szerint ezekben a ritka esetekben ragadozóik elől menekülnek a hüllők, mások szerint le akarnak hűlni. Megint mások úgy vélekednek, hogy a teknősök ilyenkor mélytengeri ennivaló után néznek.

A kutatócsoport szerint azonban egyik ötlet sem talált. Ha egy teknős a halak elől menekülne, biztosan igencsak igyekezne, azonban a mérések szerint az állatok meglehetősen kimért tempóban hatolnak a mélybe. Ráadásul a teknősök mindig órákat töltenek a felszínen, mielőtt lebuknának.

A lehűléses teória azért nem lehet igaz, mert háromszázötven méterrel a felszín alatt már nem csökken tovább jelentősen a víz hőmérséklete, így nincs miért tovább úszni.

A mélytengeri táplálékról szóló teória viszont legalábbis félig igaz lehet: ugyan nem esznek meg semmit olyan mélyen a teknősök, de lehet, hogy amit fognak, azt mégis elfogyasztják - jóval később, a felszínen.

A teknősök szeretik a felszínen úszkáló medúzákat, de azokban a hónapokban, amikor a trópusi vizekről a hidegebb karibiakra úsznak, olyan medúzaszerű állatokat esznek, amelyek hatszáz méteres mélységben, hatalmas kolóniákban élnek.

A tudósok úgy okoskodnak, a teknősök a napfénynél derítik fel a kolóniákat napokon keresztül, és éjjel fogyasztják el az ott fogott zsákmányt. Ez ugyanis megmagyarázná, miért töltenek napokat ugyanott a felszínen, mielőtt a mélybe úsznának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×