eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyetlen ujjlenyomat 12 milliárd forintot érhet

Elképzelhető, hogy Leonardo Da Vinci arab származású volt - erre a következtetésre a reneszánsz zseni egyetlen teljes ujjlenyomatának vizsgálatával jutottak olasz kutatók.

Leonardo Da Vinci bal mutatóujjának lenyomatát a Chieti Egyetem kutatói fedezték fel, akik három éven keresztül vizsgálták a tudós és művész munkáit. Ez az egyetlen ujjlenyomat, amely utána maradt.

A kutatócsoportot Luigi Capasso antropológus professzor vezette. Capasso az ujjlenyomat vizsgálata után kijelentette: a középső hurok azt bizonyítja, hogy Da Vincinek közel-keletiek voltak az ősei. "A közel-keletiek 60 százalékánál megtalálható ez a hurok" - állítja.

A felfedezés megerősíteni látszik azt az egyre elfogadottabb feltételezést, hogy Da Vinci édesanyja, Caterina, rabszolga volt, akit Isztambulból hoztak Toscanába.

Az anya neve is árulkodó

"Vannak olyan dokumentumok, amelyek azt sugallják, hogy Catarina keleti volt, vagy legalábbis valahonnan a Földközi-tenger térségéből származott" - erősítette meg Alessandro Vezzosi, Da Vinci-kutató, a vinci múzeum igazgatója, aki szerint az biztos, hogy az asszony nem vincibeli paraszt volt. "A neve is áriulkodó: a Catarina abban az időben nagyon elterjedt név volt a toscanai rabszolgák között" - tette hozzá.

Leonardo után nagyon kevés dolog maradt meg, s igaz ez a családjára is.

Árulkodott a Hermelines hölgy


A kutatók az elmúlt három év során tüzetesen megvizsgálták Da Vinci 52 kéziratát és azokat a festményeket, amelyeket neki tulajdonítanak. A legfejlettebb technológiát használták. Összesen 200 ujjlenyomat-töredéket találtak, de csak egyetlen teljeset, méghozzá a "Hermelines hölgy" című festményen, amelyet a krakkói Czartoryski Múzeumban őriznek.

A kéziratokon nem csupán Da Vinci ujjlenyomatait találták meg, az viszont kiderült, hogy a reneszánsz kor óriása rendszeresen evett munka közben - az maradványok alapján most próbálják meg kideríteni, milyen diétán élt.

Az ujjlenyomatok alapján egyébként két képről is kiderülhet, hogy Da Vinci művei, s ezáltal értékük azonnal 70 millió fontra (12 milliárd forintra) nőhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×