eur:
389.88
usd:
364.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A nők helyett a butasága vihette sírba az ősembert

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint a Neander-völgyi nők a férfiakhoz hasonlóan részt vettek a vadászatban, és a szülőképes korú asszonyok megfogyatkozása pecsételte meg az amúgy is veszélyeztetett emberfaj sorsát. Gyenis Gyula antropológus szerint azonban ezt egyelőre nem bizonyítja semmi, és valószínűbbnek tartja, hogy a homo sapiens jobb értelmi képességeivel kerekedett felül.

Az ELTE Embertani Tanszékének antropológusa az InfoRádiónak elmondta: a kutatókat és a téma iránt érdeklődőket mindig is foglalkoztatta az ember eredete, az evolúció híveinek szükségük volt olyan leletekre, amely a mai ember elődje lehet, de a csontváza különböző.

Ezt találták meg 1856-ban a németországi Düsseldorf közelében lévő Neander-völgyben - tette hozzá Gyenis Gyula. (Arra ugyanakkor még nem találtak meggyőző bizonyítékot a kutatók, hogy a két embertípus keveredett volna, vagyis a Neander-völgyieket nem tekinthetjük őseinknek.)

A szakember kitért arra is, hogy a 19. század második felében a Neander-völgyi embert végtelenül primitív, brutális, buta lénynek képzelték, de aztán az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy ők is emberek voltak, szervezett csoportokban éltek, megvolt bennük a közösségi összetartás, az empátia egymás iránt.

Ezt például onnan tudjuk, hogy megtalálták egy olyan, felnőtt korában elhunyt férfi csontvázát, akinek a jobb karját még gyermekkorában amputálták, ezzel együtt benntartották a csoportban - fejtette ki az antropológus, hozzátéve: a temetkezési szokásaik is a közösségi tudat meglétét mutatják.

Gyenis Gyula közölte: a Neander-völgyiek kihalásáról nagyon sokféle elmélet született, ő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy nem voltak olyan okosak, mint a velük egy területen élő homo sapiens, az eszközeik például nem voltak olyan széles spektrumúak.

Az amerikai tudósok által felállított teóriáról, miszerint a nők vadászatban való részvétele pecsételte meg a Neander-völgyiek sorsát, a szakember azt mondta: ez az elmélet egyelőre lóg a levegőben, nincsenek olyan bizonyítékok - például a vadászat közben elszenvedett végzetes sérülést mutató női csontvázak -, amelyek alátámasztanák.

Hanganyag: Boros Panna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×