eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Úttörő újítás a Semmelweis Egyetemen

A világon elsőként a Semmelweis Egyetemen vezették be a patológia oktatásában a digitális mikroszkópot - jelentette be az intézmény rektora. Tulassay Tivadar emlékeztetett arra, hogy a találmány Molnár Béla, az intézet egykori munkatársa nevéhez fűződik.

A rektor hangsúlyozta: a digitális mikroszkópos oktatáshoz 34 férőhelyes számítógépes hálózatot építettek ki, a 20 millió forintos költséget kizárólag önerőből teremtették elő.

Matolcsy András, az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a hagyományos mikroszkópok esetében minden hallgató számára külön preparátumot kell készíteni, a digitális mikroszkóppal viszont egyidejűleg vizsgálhatják ugyanazt a metszetet.

A szakember a digitális mikroszkópról elmondta: a berendezés a szövetminta minden pontjáról felvételt készít, majd ezeket rakja össze egy metszetté, amely monitoron látható.

Eddig nem lehetett a képet olyan részletességgel megjeleníteni, mint ahogyan az a mikroszkóp alatt látszik, de most ez lehetővé vált. Sőt, a digitális mikroszkóp objektív mérésekre is lehetőséget ad, míg a hagyományos berendezés inkább szubjektív észlelésre alkalmas - hangsúlyozta Matolcsy András.

Az intézetigazgató kitért arra is, hogy a digitális rendszerrel a szövettani vizsgálatokat végző patológus szakorvosok égető hiányát is csökkenteni lehet, a mintákat ugyanis akár az interneten is képes közvetíteni olyan kórházakból, ahonnan ma még akár heteket kell várni egy szövettani eredményre, vagy ahol nincs patológus szakorvos.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×