eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyorsabban szakad darabokra Afrika

A korábbi becsléseknél gyorsabban válik le Kelet-Afrika "szarva" a kontinens többi részétől - állapították meg az Oxfordi Egyetem geológusai. A folyamat utolsó szakaszát hatalmas földrengések és vulkánkitörések kísérik majd - mondta az InfoRádióban az ELTE Geofizikai tanszékének tanára.

A folyamat alapjairól Horváth Ferenc közölte: ezen a területen a kéregrészek egymáshoz képest elmozdulnak, ami töréshez vezet.

Afrika egy nagy áramlási cella tetején "ül", az áramlás fokozatosan húzza a fölötte lévő földkéreg-lemezt, ennek következtében egy hasadékvölgy alakul ki, földrengések kíséretében.

Afrikának ez a szeglete előbb-utóbb leszakad majd, Kelet-Afrika szarva egy kis, önálló kontinens lesz, helyén a Vörös-tengerhez hasonló tenger alakul majd ki, ami most még csak egy hasadékvölgy.

Az elszakadás a mai országok közül elsősorban Etiópiát, Eritreát és Szomáliát érinti.

A távolodás sebessége néhány centiméter évente, de az angol kutatók megállapításában éppen az az új, hogy a szakadás jóval korábban bekövetkezik majd, mint ahogyan azt korábban gondolták - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Horváth Ferenc szerint globálisan a legkellemetlenebb az intenzív vulkáni tevékenység lesz, ami óriási mennyiségben juttat a légkörbe üvegházhatású gázokat, elsősorban szén-dioxidot és metánt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×