Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Del Bosque elismerte, hogy jobb volt az olasz válogatott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vicente del Bosque, a franciaországi Európa-bajnokságtól hétfőn elbúcsúzott spanyol válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy az olasz csapat jobban teljesített a párizsi nyolcaddöntőben.

Az előző, 2012-es tornán ezüstérmes itáliai együttes 2-0-s sikerrel vágott vissza a spanyolok 4-0-s kijevi győzelméért, amelyet a négy évvel ezelőtti döntőben arattak.

"Valószínűleg tényleg jobbak voltak nálunk. Nem játszottak nagyszerű futballt, de a levegőben erősek, fizikálisan fölényben voltak, veszélyesnek, és a döntő pillanatokban hatékonyabbnak bizonyultak. Némileg félénkek voltunk az első félidőben, ráadásul eltökéltség és önbizalom nélkül játszottunk" - nyilatkozta Del Bosque.

Az edző a második felvonással már elégedettebb volt. "Sok helyzetünk akadt, a játékosaink minden megtettek, amit tudtak. Mindent megpróbáltak, de nem tudtak betalálni. Az olaszok jól és nagyon hatékonyan játszottak. Nehéz ilyen stílus ellen futballozni, megérdemlik a nyolc közé jutást" - folytatta. Hozzátette: hamarosan beszélni fog a spanyol szövetség vezetőivel a jövőjéről.

A szövetségi kapitány szerint játékosai önbizalmát megingatta, hogy utolsó csoportmeccsükön 2-1-re kikaptak Horvátországtól. "Játszottunk két jó meccset, és a harmadik sem volt rossz, de az utolsó pillanatban kapott gól nem tett jót nekünk. Kicsit félénkek voltunk, nem játszottunk elég bátran, határozottan. Később hiába vállaltuk több kockázatot, nem tudtunk egyenlíteni." - mondta.

"Nem hiszem, hogy véget ért egy korszak. A spanyol labdarúgásnak remekül felépített szerkezete van, évek óta dolgozunk rajta. Jó ifjúsági akadémiáink és jó fiatal játékosaink vannak. Stílusos futballt játszunk, amivel az elmúlt években sok mindent elértünk" - vélekedett.

Az olaszok első gólját szerző Giorgio Chiellini leszögezte, hogy megérdemelt győzelmet arattak, sőt már a 91. percnél korábban is eldönthették volna a találkozót: "A visszavágás vágya ott volt a fejünkben, és ma extrát nyújtottunk. Jól játszottunk és nagyon akartuk a győzelmet. Az évekig tartó spanyol dominancia után végre revánsot tudtunk venni, és ez még csak a kezdet. Most élvezzük a győzelmet, de még mindig hosszú út áll előttünk a végéig."

Vicente del Bosque elmondta: most rajtuk a sor, és már a 2018-as oroszországi világbajnokság - idén ősszel kezdődő - selejtezősorozatában szeretnének visszavágni az olaszoknak, akikkel azonos csoportba kerültek.

A kontinenstorna után a Chelsea vezetőedzői posztját átvevő, és a válogatott kispadjáról távozó Antonio Conte szövetségi kapitány játékosként tagja volt annak az olasz csapatnak, amely tétmérkőzésen legutóbb - az 1994-es világbajnokságon - legyőzte a spanyolokat.

"Remek teljesítményt nyújtottunk. Örülök, mert a mi csapatunk valóban játssza a futballt" - mondta a hétfői meccsről Conte. "Az emberek azt hiszik, hogy az olasz egy védekező csapat, de ez nem így van. Nem az ellentámadásokat gyakoroltatom a játékosokkal. Nagyon szervezettek vagyunk védekezésben, de ugyanez igaz ránk támadásban is" - szögezte le.

A tréner úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy ez nem a "legrózsaszínűbb időszak a labdarúgó-tehetségek tekintetében Olaszországban, ezért minden szempontból csapatként kell működnünk".

Ugyanezt emelte ki a meccs legjobbjának megválasztott Leonardo Bonucci is: "Olyan csapatunk van, amely nem rendelkezik kiemelkedő tehetségekkel, ezért kellett igazi csapattá válnunk, hatékony taktikát kidolgoznunk, és Conte vezetésével ez sikerült".

Az olasz együttes szombaton este a világbajnok német válogatottal játszik a negyeddöntőben, Bordeaux-ban. Conténak problémát okozhat Daniele De Rossi csípősérülése, és a helyére becserélt Thiago Motta sárga lapos eltiltása.