eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Klein Dávidék elérték az alaptábort

A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata megérkezett az 5344 méter magasságban található alaptáborba, így a két hegymászó, Klein Dávid és Suhajda Szilárd napokon belül elkezdhetik a táborlánc kiépítését.

Az expedíció

nyolc nap alatt közelítette meg a 2840 méteren található Luklából a déli alaptábort,

hogy a szervezetüknek elég ideje legyen alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz.

A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében kétszer tartottak pihenőnapot, valamint rövidebb akklimatizációs túrákat tettek.

A következő két hónapban a két hegymászó az alaptáborból fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra.

A "climb high, sleep low", vagyis mássz magasra, aludj mélyen elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni a körülbelül 5300 méteren lévő ideiglenes otthonukba.

Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik és a jellemző trendek szerint május második felében várható - közölte Prischetzky Réka, Klein Dávid kommunikációs menedzsere.

Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×