eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A stadionok állapota még rosszabb, mint a futballé

Amilyen a magyar futball állapota, olyan a stadionjaié. A mondatot nem szemtelenkedésnek, hanem szomorú tényközlésnek szánom. A hétvégén kezdődött tavaszi idényben az élvonalban szereplő 16 csapat pályájából egyetlen egy sem felel meg maradéktalanul az UEFA biztonsági előírásainak.

Sokszor halljuk a klubok panaszát arról, hogy kevés a pénz, vagy hogy financiális szempontból sokkal nagyobb a lemaradás a nyugat-európai élklubok és a magyar NB I szereplői között, mint a pályán, a játékosok képességét tekintve. Eleve vitatható megállapítás, de hozzátartozik még egy megjegyzés: olyan mutatók alapján is lemaradásban vagyunk, amelyeknek javítása nem kifejezetten pénzkérdés, vagy nem igényelne horribilis befektetéseket.

A Népszabadság Bencze József országos főkapitánnyal folytatott beszélgetéséből kiderül, hogy a szeptember óta hatályos, módosított sporttörvény előírásainak megfelelően a rendőrség január végéig minden sportlétesítményben bejárást tartott. Az ott szerzett tapasztalatok alapján megállapította, hogy egyik hazai stadion sem felel meg maradéktalanul az előírásoknak.

A legtöbb helyen nem megoldott a két szurkolótábor szétválasztása, a játékosok és a játékvezetők biztonságos mozgása, s szinte mindenütt hiányzott a megfelelő tájékoztatás arról, mit nem szabad bevinni a stadionba.

Bencze József szerint áttörést hozhat majd, hogy a következő idénytől kezdve beléptető, úgynevezett térfigyelő kamerákat kell majd alkalmazni a stadionokban. Bár a főkapitány szavai szerint a klubok kifejezetten együttműködőnek mutatkoztak, okkal merül fel a kérdés: a korábbiakban miért nem oldották meg legalább azokat a problémákat, amelyek orvoslása nem igényelt a költségvetésben túl nagy befektetést.

A tét ugyanis óriási, megengedem, nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyi a ráfordítandó összeg. A biztonsági előírások betartásának hiányosságai miatt a rendőrség korlátozhatja a nézőszámot, vagy zárt kapus mérkőzés lejátszására kötelezheti a rendező csapatot. Meccs alatti rendbontás esetén a rendőrség is félbeszakíthatja a mérkőzést, s elrendelheti akár egyes szektorok kiürítését is.

Mindegyik bevétel kieséshez, a nézőszám, s ezen keresztül az érdeklődés további csökkenéséhez, szélsőséges esetben a támogatók elveszítéséhez vezethet. S ez csak a gazdasági oldal.

A nemzetközi kupákba igyekvő csapatoknak, különösen a bajnokesélyeseknek, létérdeke, hogy a pályájuk megfeleljen a nemzetközi szabványoknak. Hogy ne kelljen egy vidéki csapatnak Budapestre utaztatnia a szurkolóit, hogy ne kelljen az UEFA jóindulatára apellálni, hogy ne kerüljön hátrányba a csapat amiatt, mert nem a megszokott környezetben, valóban hazai pályán fogadhatja ellenfelét.

Cinikus lenne arról érvelni, hogy egyáltalán megér-e befektetést a magyar futball. A törvény alapján három kategóriákba sorolandók a mérkőzések: normál kockázatú, fokozott kockázatú és kiemelt kockázatú. Az elsővel nincs gond, az tulajdonképpen a klub belügye. A fokozottnál megnövelendő a rendezői létszám, illetve szerződést lehet kötni a rendőrséggel a találkozó biztosítására. A kiemeltnél ellenben a biztosítás a rendőrség feladata. Az MTK pályája van a legrosszabb állapotban, ott tavasszal csak zárt kapuk mögött rendezhetnek kiemelt kockázatú mérkőzéseket.

A fokozott kockázatúaknál korlátozni kell majd a nézőszámot. A Pápa elleni szombati mérkőzést egyébként az MTI adatai szerint 400 néző látta. Az angol ötödik osztály átlagnézőszáma a mostani idényben ennek a hétszerese.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×