eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tüntetni is hajlandók a demokratikus fordulatot követelő diákok Hongkongban

Tüntetéseket ígér és demokráciát követel Hongkongnak a diákok vezetője. Vasárnap kormányzót választanak, és a rendőrség tüntetésektől tartva szigorú biztonsági óvintézkedésekkel készül.

Általános választójog bevezetését követelte Joshua Wong, a hongkongi diákok vezetője kedden a Kína különleges igazgatási övezetének számító városban, és "polgári engedetlenséggel" fenyegetőzött.

Az aktivista "jelentőség nélkülinek" nevezte a vasárnap tartandó hongkongi kormányzóválasztást, mert azon szerinte csak Kína-barát jelöltek indulnak. Az új vezető személyéről egy többségében Peking-barát elektorokból álló, 1200 fős bizottság dönt.

"Szabad választásokat és versenyt akarunk, hogy az emberek Kína-barát és demokráciapárti jelöltek közül is választhassanak"

- hangsúlyozta Wong.

A hongkongi rendőrség tüntetésektől tartva szigorú biztonsági óvintézkedésekkel készül a politikai eseményre.

A legesélyesebb jelöltnek Carrie Lam korábbi vezető beosztású tisztségviselő számít, aki számíthat Peking támogatására. A két másik jelölt a hétmilliós lakosság körében népszerű John Tsang korábbi pénzügyminiszter és Woo Kwok-hing volt bíró.

Sok hongkongi úgy érzi, hogy senki sem figyel rá - mutatott rá Jasper Tsang volt házelnök.

"Különösen a fiatalok pedig azt gondolják, hogy minden társadalmi rossz eredője a kormány nem demokratikus természete".

"Semmit sem várunk Carrie Lamtól. Egy rémálom számunkra" - mondta Wong.

A saját párttal rendelkező, politológia szakos hallgató szerint mindegy, kit választanak meg, ameddig a hongkongi demokratikus folyamat kizárólag Pekingtől függ. "Nem tartom magam függetlenségpártinak, de védenünk kell a véleménynyilvánítás szabadságát" - hangsúlyozta.

A 20 éves Wong 2014-ben az esernyős forradalom arca volt. A fiatal szószegéssel vádolja Pekinget. Az 1984-es brit-kínai visszacsatolási megállapodás szabad választásokat helyezett kilátásba Hongkongban, és a városállam 1997-es alapokmánya is megerősítette ezt a törekvést.

"Peking semmibe veszi és megszegi ígéretét, a nemzetközi közösség meg csak hallgat" - méltatlankodott Wong.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×