Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elrendelték Pablo Neruda maradványainak újratemetését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elrendelte Pablo Neruda újratemetését egy chilei bíróság. A Nobel-díjas költő földi maradványait még 2013-ban exhumálták annak a gyanúnak az igazolására vagy megdöntésére, miszerint annak idején megmérgezték.

A szerdán közzétett határozat szerint nem szabad a feltétlenül szükségesnél tovább halogatni a költő maradványainak újbóli eltemetését, márpedig az ügyben elrendelt összes orvosszakértői vizsgálatot elvégezték.

Egyetlen vizsgálat eredményére kell még várni, ezért a bíróság elrendelte, hogy őrizzenek meg mintákat az 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően elhunyt költő csontjaiból. E vizsgálat hivatott annak kiderítésére, nem adtak-e be Nerudának valamilyen halálos baktériumot vagy vírust.

A katonai junta hivatalos verziója szerint a baloldali költő prosztatarákban halt meg 1973. szeptember 23-án. Sofőrje szerint azonban egy injekcióba halt bele, amelyet az előtt adtak be neki, hogy elutazott volna mexikói száműzetésébe, ahonnét az ellenállást akarta irányítani.

A chilei kormány tavaly novemberben közleményben ismerte el: lehet, hogy Pablo Neruda nem prosztatarákban halt meg, hanem Augusto Pinochet tábornok puccsa után gyilkosság áldozata lett.

A chilei belügyminisztérium a Neruda halálának gyanús körülményeit firtató sajtójelentések nyomán szólalt meg az ügyben. "Egyértelműen lehetséges és nagyon valószínű, hogy külső szereplő" a felelős Neruda haláláért - fogalmazott a tárca.

A belügyminisztérium ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy még folyik a szakértői vizsgálat Neruda esetleges megmérgezésének ügyében, és az egyelőre nem hozott eredményt. A szakértők tavaly májusban közzétett előzetes jelentése arról számolt be, hogy nem találtak perdöntő bizonyítékot az idegenkezűségre.

A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmes versei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrájának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

A szerdai bírósági döntés nyomán április 26-án helyezik végső nyugalomra a költő földi maradványait a közép-chilei Isla Negrában, utolsó lakhelyén, ahol halála után eltemették.