eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Átadták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten

Átadták Ady Endre felújított szülőházát, valamint az 1877 és 1919 között élt költő személyes tárgyait és családi ereklyéit őrző emlékmúzeumot szombaton a romániai Érmindszenten.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmári Múzeum által indított Cult-Tour program keretében hozzávetőleg 100 ezer eurót (31 millió forintot) fordítottak az adyfalvi szülőház és a család egykori kúriája - a jelenlegi emlékmúzeum - felújítására és a kiállítás anyagának felfrissítésére, kiegészítésére.

A ház kertjében lévő Ady-szobornál tartott ünnepségen magyar és román megyei elöljárók, valamint a két ország írószövetségének képviselői mellett részt vett Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is, aki beszédében hangsúlyozta, Ady Endre életműve az egyetemes kultúra és a világirodalom részévé vált.

A politikus úgy fogalmazott, hogy az ilyen ünnepségek alkalmával lehet érezni azt a felelősségét, amely a költő minden egyes tollvonásának és féltett örökségének megőrzésére irányul. A felújított emlékmúzeumban és szülőházban sikerült feleleveníteni Ady korának szellemiségét, és olyan régi tárgyakat láthat a közönség, amelyek jól mutatják, hogy sokkal többről van szó egyszerű helyreállításnál - mondta.

Ez a kezdeményezés akkor kap igazán értelmet, ha Ady Endre örökségét nemcsak az irodalmi alkotásai révén tesszük magunkévá, hanem személyes tárgyain és ereklyéin keresztül közvetlenül megismerjük személyiségét - jelentette ki Kelemen Hunor.

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az 590 ezer euró összköltségű Cult-Tour projekt segítségével több magyarországi és romániai kiállítóhelyet újítottak fel és frissítették azok kiállítási anyagait. Az érmindszenti Ady-tárlatot a család ereklyéivel, valamint a költő olyan műveivel és prózai szövegeivel egészítették ki, amelyekben elsősorban a vidékről és a családjáról írt.

Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben öt közös pályázatot indított a nyíregyházi és a szatmárnémeti múzeum. Kastélyokat, emlékházakat, kúriákat újítottak fel, közös kiállításokat és konferenciákat szerveztek.

A mostani programban magyar oldalon a Sóstói Múzeumfaluban kibővítettek egy honfoglalás kori falut és egy magtárépületet, Paposon felújították a gótikus műemléktemplomot, Tiszabercelen Bessenyei György emlékházát, Szabolcs községben pedig a Mudrány-kúria pincéjét hozták rendbe. A Szatmár megyei Apa községben egy görög katolikus püspöki szülőházat és Ady Endre felújított érmindszenti szülőházát adták át eddig, ezután következik egy régészeti park avatása a romániai Aranyosmeggyesen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×