eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oscar-díj - Lengyelország Wajda Walesa-filmjét küldi versenybe

Andrzej Wajdának a Lech Walesáról készült filmjét nevezi a legjobb idegen nyelvű filmek Oscar-versenyébe Lengyelország.

A Lengyel Filmművészeti Intézet szerdán jelentette be, hogy a jelölőtestület szavazásán a világhírű rendező műve kapta a legtöbb voksot. "Sok sikert kívánunk a rendezőnek, a producereknek és a színészeknek az Oscar-versenyben" - írta közleményében a jelölőbizottság elnöke, Waldemar Krzystek.

A Walesa - A remény embere című alkotás nemrég a velencei filmfesztiválon ünnepelte világpremierjét. A Nobel-békedíjas politikusról, szakszervezeti vezetőről, Lengyelország későbbi elnökéről szóló film versenyen kívül szerepelt a seregszemlén, Lengyelországban október 4-én mutatják be. Walesát Robert Wieckiewicz, feleségét, Danutát pedig Agnieszka Grochowska játssza.

A film feleleveníti a Szolidaritás egykori vezetője és családja életének legemlékezetesebb pillanatait, többek közt azt, amikor 1983-ban Danuta átvette férje nevében a Nobel-békedíjat, valamint azt a beszédet is, amelyet Walesa az Egyesült Államok kongresszusa előtt mondott 1989-ben, röviddel a szocializmus bukása előtt.

A márványember és a Vasember című filmek után A remény emberével lett teljes Wajda úgynevezett gdanski trilógiája, amely a lengyel munkások és a kommunista hatalom szembenállását dolgozta fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×