Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrongálódott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Enyhén megrongálódott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoporthoz tartozó egyik bronz zászló rúdja - írja keddi számában a Krónika.

A Fadrusz János által készített, 1902-ben felavatott szoborcsoport központi alakja a lóháton ülő Mátyás király, lábainál pedig a fekete sereg hadvezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai István alakjai állnak megdöntött zászlókkal a kezükben. A jobboldali Szapolyai István lábánál a földön is hever egy zászló, ennek a lándzsás hegye tört le. A bronzzászló letört része lehajlott, de nem vált el a zászlórúdtól.

"Feltehetően a talapzatra fényképezkedni felmászó turisták álltak rá, és ennek a következménye a repedés" - nyilatkozta az MTI-nek Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere. Hozzátette, felvették már a kapcsolatot azzal a céggel, amelyik 2009-2010-ben a szobor restaurálását végezte. A szükségessé vált javítás költségeit a polgármesteri hivatal állja.

Horváth Anna elmondta, elsősorban a főtéri tömegrendezvények idején nehéz biztosítani, hogy ne másszanak fel a talapzatra, ezért elhatározták, hogy valamennyi főtéri rendezvény idejére korlátokkal veszik körül a szoborcsoportot.

Az alpolgármester azt is megjegyezte, tárgyalásokat kezdeményezett a műemlékvédelmi hatóság illetékeseivel, hogy a szoborcsoportot körülvevő gyepszőnyeget virágágyásokra cseréljék. "A gyep nem működik védő akadályként a szobor körül, szinte arra készteti a látogatókat, hogy rálépjenek, és közelebb menjenek a szobor alakjaihoz" - magyarázta az alpolgármester. Hozzátette, kerítést vagy bokorsövényt azért nem tehetnek, mert az megváltoztatná a látványt, ehhez pedig a műemlékvédők nem járulnak hozzá.

A Mátyás-szoborcsoportot 2011 áprilisában avatták fel újra, miután a román és a magyar állam közös finanszírozásával felújították azt.