eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az idén 100 éves budapesti épületek nyitott hétvégéje

A hétvégén összesen ötven, idén 100 éves budapesti épület várja nyitott kapukkal, házi koncertekkel, piknikkel, fotókiállításokkal és háztörténeti bemutató sétákkal a közönséget a Budapest100 programsorozat keretében.

A jubiláló épületek között van templom, fürdő, iskola, hotel, erőmű, gyártelep és sok-sok lakóház is. A szervezők miden érdeklődőt invitálnak, hogy csatlakozzanak az önkéntesekhez, a séták vezetőihez és a helyszínen programokat kínáló lakókhoz.

A számos izgalmas program között lesz piknik, kis koncertek, házkiállítás, folyosói séták a pincétől a padlásig, rengeteg történet a 100 éves házakról és érdekes, esetleg híres lakóikról, szörp, gulyás, koncert, bringaszerelés, utazás 100 éves villamoson nosztalgiajeggyel, de még kedvezményes tarifa a 100 éves Főtaxinál is, amely nem csak évszázados székházába szállítja olcsóbban az utasokat.

Idén lesz száz éves egyebek mellett a II. kerületben Márkus Emília színésznő egykori otthona, amely most a Szabó Ervin Könyvtárnak ad helyet, az egykori Britannia és Béke szálló (ma Radisson Blu Béke Hotel), az Igazságügyi Palota épülete, de több egyházi intézmény (fasori református templom, kőbányai Szent László-plébánia, Kazinczy utcai ortodox zsinagóga) is ünnepel a hétvégén.

Épületbejárást tartanak a kelenföldi hőerőműben, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) volt fertőtlenítő intézetében, a Széchenyi-fürdőben és a mozgásjavító intézetben is.

A részletes programokról a budapest100.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az eseményt szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2011 áprilisában az OSA Archívum kezdeményezésére szervezte meg először a Budapest100 programot. Akkor 16 ezer ember vett részt a kétnapos eseménysorozaton. Tavaly a lakóházak mellé már 25 intézmény is csatlakozott és 18 ezerre nőtt a látogatók száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×