eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A meglepetések és az Oscar

Meglepetést csupán az okozott a 82. Oscar-gálán, hogy a legjobb filmért és a legjobb rendezésért nem a minden idők legnagyobb bevételét produkáló Avatár és James Cameron, hanem a Bombák földjén és az azt jegyző Cathryn Bigelow kapta - mondta az InfoRádiónak Dudás Viktor, a Vox mozimagazin főszerkesztője.

Meglepetés, hogy a Bombák földjén kapta a legtöbb elismerést az Oscar-gálán, pedig a legjobb film kategóriába jelölt tíz alkotás közül ez hozta eddig a legkisebb bevételt, holott a listán ott volt az Avatár is, amellyel minden korábbinál nagyobbat szakítottak a készítők - mondta az InfoRádiónak a Vox mozimagazin főszerkesztője.

Nem csak a legjobb film, de a legjobb rendezés díjának is a Bombák földjén készítői örülhettek, ráadásul Kathryn Bigelow - akinek sikerét pikánssá tette, hogy korábban az Avatárt jegyző James Cameron felesége volt - az első nő, akinek ezt az elismerést odaítélte az amerikai filmakadémia.

Sokan azt várták, hogy a legjobb vágásért, hangvágásért és hangkeverésért járó Oscart is az Avatár kapja, Dudás Viktor szerint azonban nem meglepő, hogy ezek a díjak is az iraki bombafelszedő osztagról filmet forgatott stábnak jutottak. A Bombák földjén háborús film, amelyben sokkal több múlik a hangeffektek milyenségén, mint például az Avatár esetében - magyarázta.

Dudás Viktor arra számított, hogy a legjobb rendezésért járó díj Kathryn Bigelow-hoz kerül, míg a legjobb filmnek az Avatárt választják, ehelyett ez utóbbi alkotást készítőknek meg kellett elégedniük a legjobb operatőri munkáért, vizuális effektekért és díszletért odaítélt szobrocskával.

A legjobb színésznőnek járó elismerést - meglepetésre - az eddig főleg vígjátékokban játszó Sandra Bullock kapta a Blind Side című film főszerepéért, a férfiaknál azonban szinte biztosra vehető volt, hogy Jeff Bridges nyer a Crazy Heartban nyújtott alakításáért.

Ugyanez volt a helyzet a férfi és női mellékszereplők kategóriájában is, hiszen Cristoph Waltz elképesztő hitelességgel játszotta a zsidóvadász náci tisztet a Becstelen Brigantykban, míg a Preciousben Mo'Nique alakítása volt emlékezetes - fűzte hozzá a Vox mozimagazin főszerkesztője.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×