Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pécs megrohamozását ajánlja az édesszájú brit tudósító

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A neves brit napilap újságírója pécsi élményeiről beszámolva ír a dunántúli város nehéz megközelíthetőségéről, előnyeiről és rejtett értékeiről. \"Paitch\" megéri a fáradságot, és nem csak a marcipánból készült Elvis-szobor vagy a Virág cukrászda nyalánkságai miatt - véli Nigel Tisdall, akinek cikkében nem esik szó az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény körüli botrányokról.

Ha a 25 éve elindított Európa Kulturális Fővárosa programnak az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kontinens elhanyagolt kulturális értékire, akkor idén már sikerült elérni valamit azzal, hogy Isztanbul és Essen mellett Pécs ad otthont a rendezvénynek - írja Nigel Tisdall, a Daily Telegraph újságírója.

A brit napilap utazásmellékletében megjelent terjedelmes írásban a tollforgató bevallja, hogy az olvasók többségéhez hasonlóan még ő sem járt a dél-magyarországi városban, sőt, még a nevét -, amelyet angol olvasóknak szánt útmutatása szerint "paitch"-nek kell ejteni - sem hallotta.

Érdemes Pécsre rohanni? - teszi fel a kérdést, amelyre első praktikus válasza az, hogy mivel nincs közvetlen repülőjárat a városba, ezért először Budapestet kell útjába ejtenie a külföldi látogatónak, akire aztán egy kétórás minibuszozás vár a kulturális fővárosba.

A mediterrán klíma, a bor, az alacsony árak és az ételek azonban kárpótolják a vendéget Tisdall szerint, aki kiemeli, hogy a Dél-Dunántúl mandulában gazdag régió, ezért nem véletlen, hogy itt található a Marcipán Múzeum is, benne egy életnagyságú, 103 kilós Elvis marcipánszoborral.

Ez az a város, ahol minél többet sürgünk-forgunk, annál többet találunk: a Széchenyi tér, a török uralomra emlékeztető dzsámi, az 1869-ben megnyílt zsinagóga, a Csontváry és Zsolnay Múzeum. Tisdall figyelmét nem kerülte el a Virág cukrászda kínálata sem: a kozáksapka, a lúdláb, a dobos, illetve az Eszterházy-torta.

Bár az Európa Kulturális Fővárosa "roadshow" gyakran unalmasnak és fáradtnak tűnhet, ha arra ösztökél minket, hogy valami újba kóstoljunk bele, akkor egész biztosan megéri a fáradságot - összegzi pécsi tapasztalatait egy tortaszelet elfogyasztása közben a Daily Telegraph utazó újságírója.