eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pécs megrohamozását ajánlja az édesszájú brit tudósító

A neves brit napilap újságírója pécsi élményeiről beszámolva ír a dunántúli város nehéz megközelíthetőségéről, előnyeiről és rejtett értékeiről. "Paitch" megéri a fáradságot, és nem csak a marcipánból készült Elvis-szobor vagy a Virág cukrászda nyalánkságai miatt - véli Nigel Tisdall, akinek cikkében nem esik szó az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény körüli botrányokról.

Ha a 25 éve elindított Európa Kulturális Fővárosa programnak az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kontinens elhanyagolt kulturális értékire, akkor idén már sikerült elérni valamit azzal, hogy Isztanbul és Essen mellett Pécs ad otthont a rendezvénynek - írja Nigel Tisdall, a Daily Telegraph újságírója.

A brit napilap utazásmellékletében megjelent terjedelmes írásban a tollforgató bevallja, hogy az olvasók többségéhez hasonlóan még ő sem járt a dél-magyarországi városban, sőt, még a nevét -, amelyet angol olvasóknak szánt útmutatása szerint "paitch"-nek kell ejteni - sem hallotta.

Érdemes Pécsre rohanni? - teszi fel a kérdést, amelyre első praktikus válasza az, hogy mivel nincs közvetlen repülőjárat a városba, ezért először Budapestet kell útjába ejtenie a külföldi látogatónak, akire aztán egy kétórás minibuszozás vár a kulturális fővárosba.

A mediterrán klíma, a bor, az alacsony árak és az ételek azonban kárpótolják a vendéget Tisdall szerint, aki kiemeli, hogy a Dél-Dunántúl mandulában gazdag régió, ezért nem véletlen, hogy itt található a Marcipán Múzeum is, benne egy életnagyságú, 103 kilós Elvis marcipánszoborral.

Ez az a város, ahol minél többet sürgünk-forgunk, annál többet találunk: a Széchenyi tér, a török uralomra emlékeztető dzsámi, az 1869-ben megnyílt zsinagóga, a Csontváry és Zsolnay Múzeum. Tisdall figyelmét nem kerülte el a Virág cukrászda kínálata sem: a kozáksapka, a lúdláb, a dobos, illetve az Eszterházy-torta.

Bár az Európa Kulturális Fővárosa "roadshow" gyakran unalmasnak és fáradtnak tűnhet, ha arra ösztökél minket, hogy valami újba kóstoljunk bele, akkor egész biztosan megéri a fáradságot - összegzi pécsi tapasztalatait egy tortaszelet elfogyasztása közben a Daily Telegraph utazó újságírója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×