eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Döntsön a nép az Abbey Road-i stúdióról!

Magasra csapó érzelmi hullámokat kavartak a britek körében a londoni Abbey Road legendás zenestúdiójának állítólagos eladási tervei. Ezért az angliai történelmi épületörökséget kezelő szervezet, a National Trust a "néphez" fordult azzal a kérdéssel: indítson-e kampányt a világ talán legismertebb stúdiójának megmentéséért.

A patinás emlékű stúdiókomplexum 1929 óta az EMI zeneműkiadóé, ám a cég - amelyet három éve megvett egy befektetési társaság - súlyos anyagi helyzetben vergődik: legutóbbi pénzügyi évéről 1,7 milliárd font (530 milliárd forint) adó előtti veszteséget jelentett, és nyár elejéig 120 millió fontot kell valahogy összeszednie esedékes banki tartozásainak törlesztésére.

A brit sajtóban a napokban elterjedt, hogy az EMI piacra dobná az Abbey Road-i stúdiót is. Jóllehet a társaság ezt nem erősítette meg, az értesülés hallatán azonban szinte az egész ország megmozdult, és mások mellett a BBC zenei csatornáit is hallgatók ezrei hívták, kérve, hogy valaki - lehetőleg a National Trust - mentse meg a nemzeti intézménynek tekintett stúdiót. Ezt a megoldást támogatná például Sir Paul McCartney, a Beatles egykori gitárosa is.

A tagdíjakból és adományokból gazdálkodó, független National Trust, amelynek feladata a történelmi épületek megőrzése és fenntartása a nemzet számára, ennek hatására közölte: nem gyakori, hogy a lakosság "spontán módon" javasolja a szervezetnek valamely híres épület megvásárlását, de a jelek szerint az Abbey Road-i zeneközpont "nagyon a nemzet szívéhez nőtt".

Éppen ezért a csoport hivatalosan is országos - sőt nemzetközi - körkérdést tesz fel, annak kipuhatolására: akarja-e a nép a stúdiók "megmentését". A válaszokat a Facebook vagy a Twitter közösségi portálokon, illetve egy külön e célra létrehozott email-címen - abbeyroad@nationaltrust.org.uk - várja a szervezet.

A National Trust közölte: ha a "népi kezdeményezés" kellő lendületbe jön, a szervezet megfontolja a hivatalos kampány elindítását.

A csoport hangsúlyozza: egyelőre semmilyen vételárjavaslat nem ismert, de az épületegyüttes - amely a jómódú észak-londoni St. John's Wood kerületben található - becslések szerint 10-30 millió fontot érhet. A brit sajtó szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy az EMI a szerény fehér stúdióépülettel együtt az Abbey Road márkanevet is eladná-e.

Az utcanévből a Beatles csinált világmárkát, azonos című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta poszterként is árult "zebrás" borítójával. Ez az a híres lemezborító, amelyen az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban vonulnak át az úttesten, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán. E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint a turisták a fotót utánozva ugyanitt átvonulnak az utca másik oldalára.

Az Abbey Road-i stúdió mindazonáltal korántsem csak a Beatles dalait rögzítette. Megfordult itt a leghíresebbek közül Cliff Richard, a Pink Floyd, a U2, az Oasis, Rod Stewart, a Spice Girls, a Take That, Amy Winehouse vagy éppen Placido Domingo.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×