Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rémálomtól a fejetlenségig: a kulturális főváros kálváriája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Czakó Zsolt személyében már a hatodik vezető hagyta el a pécsi Európa Kulturális Fővárosa projektet. A terv volt arculattervezője a programigazgatónak és a kommunikációs vezetőnek címzett levelében úgy fogalmazott: az elmúlt 10 hónapban a menedzsment központban általánossá vált a fejetlenség, a kapkodás, és a dilettantizmus.

Czakó Zsolt három évig dolgozott a kulturális főváros program arculattervein. A grafikust megkereste az InfoRádió, ám ő elmondta: nem szeretne nyilatkozni a történtekről, levele és a felmondás indoklása az interneten hozzáférhető.

Ebben úgy fogalmaz: "az elmúlt úgy 10 hónapban a Pécs2010 Menedzsment Központban általánossá vált a fejetlenség, a kapkodás, a dilettantizmus. A projekt arculatának alakítását, egységének védését és szerves fejlődését művészeti és kommunikációs stratégia hiányában képtelenség európai színvonalon végezni."

Az arculattervező hangsúlyozza: negatív véleménye a 2007-ben felállt menedzsment központ vezetőségéhez kötődik. A grafikus korábbi ötleteinek megvalósításához sem ad engedélyt, mint írja, azok az ő személyéhez kötődnek. Emiatt több, korábban tervezett program elmaradhat, vagyis a vezetőségnek több dolgot újra kell gondolnia.

Távozók sora

Czakó Zsolt a hatodik jelentős vezető, aki távozik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projektből. Az első távozó Takáts József volt, aki tavalyelőtt júniusban adta be lemondását a program főtanácsadói posztjáról. A vezető akkor azt mondta: korántsem garantált, hogy az adott körülmények között a városnak egyáltalán sikerül teljesítenie a programot.

Takáts József - a később lemondott vezetőkhöz hasonlóan- úgy vélte: a program rossz működésének fő oka az, hogy a város vezetése "képtelen kiengedni a kezéből a szakmai döntéseket".

Takáts Józsefet követte Tarrósy István, akinek szintén meghatározó szerepe volt abban, hogy az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatot Pécs városa nyerte meg. A szakember akkor úgy nyilatkozott: nem találja helyét a kialakult szervezeti konstrukcióban.

Júniusban távozott Kiss Tibor, a projekt általános igazgatója. Felmondásának indoklásakor elmondta: az elmúlt időszakban a munkát sok vita hátráltatta, a város politikai vezetése is megosztott az EKF-program tekintetében. A vezető kijelentette: "úgy érzem, hogy a jelenlegi célokkal kissé túlvállaltuk magunkat".

Szintén júniusban mentették fel a kulturális főváros program építész igazgatóját. Freivogel Gábor akkor azt mondta: bepereli az önkormányzatot a döntés miatt. A város vezetése az igazgató alkalmatlanságával indokolta a felmentést.

Az építészeti vezető felmentése előtt az egyik legtekintélyesebb holland lapnak a projekt kapcsán úgy nyilatkozott: "az ész már évekkel ezelőtt elhagyta ezt a várost, (...) a városi vezetés egy rémálom."

Méhes Márton novemberben adta be lemondását, hasonló indokokra hivatkozott, mint elődje, Takáts József. Ugyanis egy önkormányzati döntés értelmében már nem dönthet teljes körűen a hozzá tartozó programokról és a program költségvetésének felhasználásáról.

Mészáros András, a projekt programigazgatója az InfoRádió megkeresésére elmondta: egyelőre nem nyilatkozik, jövő héten, egy sajtótájékoztató keretében reagál a történtekre.

Hanganyag: Seres Gerda