eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

IMAX mozi Magyarországon

Ma nyílt meg Budapesten Magyarország első IMAX mozija. Az IMAX az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy maximális képhatás.

Az IMAX formátumot négy kanadai tervezte. Első kísérletük az 1967-es világkiállításon bemutatott több projektoros rendszer volt, amelyet a technikai nehézségek miatt egyszerűsítettek, és az 1970-es világkiállításra elkészítették az egyprojektoros IMAX változatot. 1971-ben Torontóban átadták az első állandó IMAX rendszert.

Az IMAX filmformátum a hagyományosnál sokkal nagyobb méretű és felbontású képek vetítésére szolgál. A szabványos IMAX vetítővászon 22 méter széles és 16 méter magas, de lehet ennél nagyobb is. A képarány nem a mozikban megszokott szélesvásznú, hanem a hagyományos tévéknél szokásos 4:3-as.

Az IMAX rendszer mellett két más változat és létezik: az IMAX Dome-ot egy kupolára vetítik, így a nézőt teljesen körbeveszi a film. Az IMAX 3D filmeket pedig két, a két emberi szemnek megfelelően elhelyezkedő kamerával veszik fel, majd a két filmet ugyanarra a vászonra vetítik. A néző egy speciális szemüveget visel, amivel a film három dimenziós benyomást kelt.

Az IMAX technológiával leginkább dokumentumfilmeket készítenek, de több játékfilm IMAX-es változatán dolgoznak. Elkészül hamarosan a Godzilla, a Harry Potter és a főnix rendje, a Transformers, és Batman legújabb részének IMAX verziója. Ezen kívül egy U2 turnéfilm IMAX változatának is folynak az utómunkái.

A most megnyílt budapesti IMAX-ben két 3 dimenziós filmet vetítenek: egy 40 perces dinoszauruszokról szóló kalandfilmet és egy mélytengeri természetfilmet nézhetnek meg az érdeklődők.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×