Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emlékezés a nagybőgő Paganinijére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pege Aladárra, a hazai dzsessz meghatározó zenészére emlékeznek csütörtökön és pénteken Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban; a kétnapos rendezvényen kiváló hazai és külföldi zenészek sora lép fel, de látható majd hangszerkiállítás és fotótárlat is - közölte a szervező intézmény vezetője.

A világ egyik legismertebb bőgőse az 1990-es évektől kezdve számos kulturális program vendégeként gyakran megfordult Szolnokon, és eközben nagyon szoros baráti kapcsolatot alakított ki a városi művelődési intézmény menedzsmentjével, amely kötelességének érzi, hogy emlékét őrizze, ápolje - mondta Farkasházi István, a kulturális központ ügyvezetője.

Tájékoztatása szerint a Pege Aladár Jazz Napok programjának csúcspontja a csütörtökön 19 órakor kezdődő koncert lesz, amelyen bemutatót tart a világhírű amerikai basszusgitáros, Seth Horan.

A magyar kiválóságok sorában fellép Babos Gyula, Csepregi Gyula, Egri János, Kőszegi Imre, Fogarasi János és László Attila. Az esten szintén résztvevő Sárik Péter Trió egy Pege Aladár emlékére írt szerzeményt is megszólaltat.

Az 1939-ben született Kossuth-díjas bőgőművész, zeneszerző és dzsesszmuzsikus 2006-ban hunyt el. Pege Aladár - akit a nemzetközi kritika a nagybőgő Paganinijének titulált - a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb, világszerte elismert egyénisége volt.

Az emlékére rendezett kétnapos fesztivál idején a kulturális központ aulájában folyamatosan látogatható hangszerkiállítást és börzét rendeznek be, amelyet hangszerbemutató színesít.