eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Munkácsy, Mednyánszky és francia festők képei Szentendrén

A legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg a szentendrei Ferenczy Múzeum november 11-ig látogatható kiállításán. Rousseau, Courbet, Corot munkái mellett egyebek mellett Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László tájképei is megtekinthetők.

A múzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: Barbizon egy jelentéktelen francia kisváros lenne, ha neve nem került volna be a francia festészetbe. A 19. században több festő is ide vonult ki, és az akadémizmustól elszakadva, kötetlenebb formák között festett tájképeket.

Barbizon kötetlenséget, a természetre való szabad rácsodálkozást jelenti, a merev formáktól való elszakadást, közvetlenebb kapcsolatot a természettel - tette hozzá Kálnoki Gyöngyössy Márton.

Barbizon jelentős hatással bírt a korabeli francia és európai festészetre is, hiszen külföldi festők is érkeztek a művésztelepre, például Paál László - hangsúlyozta az igazgató.

A kiállításon láthatók tematikus jellegű válogatások, ilyen szervező téma például az erdő.

Az egyik teremben találhatók a francia festők, Rousseau, Courbet, Corot képei, két nagy teremben pedig azok a magyarok, például Mednyánszky László és Munkácsy Mihály, akik maguk is alkottak Barbizonban, illetve kötődnek az ottani festőiskolához.

A kiállítást elsősorban a francia festők teszik exkluzívvá, továbbá be kívántuk mutatni Barbizon magyarországi hatását, továbbélését - jelentette ki a múzeumigazgató.

A tárlatra összesen ötvennyolc kép érkezett, ebből tizenhárom Franciaországból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×