eur:
389.33
usd:
361.73
bux:
67992.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bodrogi: A színész dolga, hogy eljátssza a szerepét

Bodrogi Gyula színművész szerint pályafutása egyik legnagyobb elismerése, hogy a nemzet színészévé választották. Számára nincs vidám vagy szomorú szerep, egyszerűen csak szerep van, amit el kell játszani. Mert mint mondta, nevetni vagy sírni a közönség dolga, a színész dolga, hogy játssza el a szerepét.

Mit jelent az ön számára ez a kitüntető cím?

Olyan elismerés, amely jelentőségét nem lehet megmagyarázni. Valószínűleg azt mindenki tudja, hogy ha valaki a saját szakmájában olyan helyzetben van, hogy a közönség, a vevő, a befogadó elismeri és elismeri még a szakmája is, én azt hiszem, hogy ennél nagyobb helyzet nem nagyon van.


Ön eljátszotta már D'Artagnant A három testőrben, Truffaldinót a Két úr szolgájában, Poroszkay Tivadart a kaviárban, és több Shakespeare-szerepben is színpadra lépett. Mégis van egy generáció, amelynek az ön nevéről először Süsü, a sárkány jut eszébe.

(Nevet)

Bizony az összenőtt velem, de én is összenőttem vele. Ez így van.

Ön ezt hogyan élte meg?

Örülök neki. De volt olyan, hogy egy egészen kicsi, ismeretlen kislány odajött hozzám, és azt mondta, hogy te vagy a Süsü. Annyira megjegyezte a hangot. Ilyen van, ritkán adódik, de ha igen, az nagy szerencse. Most már van egy generáció, amely azt mondja magáról, hogy azon nőtt fel.

Érezte ezt valaha hátránynak?

Nem. Nekem soha nem volt olyan, hogy akár öt komikus szerep után, például a Linda után, ha bementem Az ügynök halálába, senki nem kezdett el nevetni, hogy nahát, jön a vicces ember. Amikor Az ügynök halálát játszottam, akkor a közönség arra jött be, és azt nézte. És mint tudjuk, az nem egy zenés vígjáték. Nekem, mint színésznek, nincs vidám vagy szomorú szerep. A közönségnek van olyan, amin nevet vagy amin sír, van, amit figyel, van olyan, amin gondolkodik, de a színész számára szerep van. És azt a szerepet el kell játszani. A helyzet, a szituáció, az hat a közönségre. És hol nevetésbe hat, hol sírásba, hol szomorúságba. Ez a közönség dolga. A színész dolga, hogy játssza el a szerepét.

{{keretes_cim}}

A címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A díjat 2002-ben hozták létre, akkor tizenketten kapták meg az elismerést: Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari.

A cím tulajdonosai életük végéig viselhetik azt, ezzel együtt havi 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a létszám csökken, a megüresedett helyre a címben részesülők egyhangú szavazással tehetnek javaslatot. 2000 óta Avar István, Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Szabó Gyula és Király Levente kapta meg az elismerést.

A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×