eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miért nem tudja elfelejteni gyarmati múltját Babar, az elefánt?

Évtizedek óta a gyermekek és szüleik kedvence Franciaországban és a világ számos pontján. Újabban a francia kormány is vele kampányol. Idén ünnepli 75. születésnapját Babar, az elefánt. Sokan azonban még mindig úgy tekintenek rá, mint az elnyomás jelképére.

A kedvelt állatfigura külseje 1931 óta semmit nem változott. Ma is ugyanazt a zöld ruhát hordja, mint "születésekor". Franciaországban azonban ünnepeltebb, mint valaha.

Ez többek között a kormány kampányának köszönhető, és azoknak a bélyegeknek, melyeket az évforduló kapcsán bocsátottak ki. Franciaország legkedveltebb exportcikkének az egész világon nagy hírverést csapnak.

Családi ügy

A figurát Jean de Brunhoff alkotta feleségével, 1946-tól pedig fia, a jelenleg 80 éves Laurent de Brunhoff rajzolta és írta a történetet. Az első angol nyelvű kiadás 1933-ban jelent meg Londonban és New Yorkban, A. A. Milne ajánlójával.

A figura évtizedek óta a gyermekek és szüleik kedvence. A 30 év alatti japán hölgyek fele állítja, hogy van otthon egy elefántfigurája. A legújabb könyv, Babar világkörüli útja ősszel kerül a boltokba, a tervek szerint 12 millió példányban.

Babar, a környezettudatos

A francia környezetvédelmi tárca az elefántfigurát használja fel arra, hogy környezettudatos életre tanítsa a gyermekeket. A posta pedig egy olyan bélyeget bocsátott ki, amelyen Babar tortával a kezében látható.

Az állatfigurát azonban a 75 év alatt kritika is érte. Sokan a burzsoázia és férfiuralom jelképének tartják. Főleg Amerikában terjedt el a nézet, amely szerint Babar az elnyomás jelképe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×