Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már többszáz rajongója van a nemlétező bandának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Oasis felfedezője és többszáz jóhiszemű zenerajongó is áldozatává vált a legújabb átvágásnak, amelynek egy zenei weboldal, egy gyakornok és két haverja a főszereplője.

A nagy rock'n'roll svindli azzal kezdődött, hogy a népszerű Q zenei magazin emberei rábírtak egy szakmai gyakorlaton dolgozó diákot és két barátját, adják elő, hogy ők a Hope against Hope, azaz Remény a reménytelenségben nevű új zenekar. A csapat egyik zenész ismerőse össze is dobott nekik egy demokazettát és a számot feltöltötték a MySpace nevű weboldalra.

A popguru is megette

Egy hónap elteltével már komoly rajongói táboruk volt, a brit popélet egyik nagyágyúja pedig koncertfellépést ajánlott nekik. Alan McGee, az Oasis felfedezője, a fiatal művészek pártolására Tony Blair által korábban létrehozott "Kreatív Akciócsoport" vezetője, és a Libertines menedzsere ugyanis azt üzente nekik: "küldjetek egy e-mailt és elintézek nektek egy bulit".

A zenei network-oldalaké a jövő

A Myspace egyike azoknak az oldalaknak, amelyeket egyre inkább körbeudvarol a lemezipar. Az oldalon a rajongók saját aloldalakat hozhatnak létre, ahol kedvenc együtteseiket szerepeltetik és más felhasználókkal "közösségeket" alakíthatnak ki. A különböző network-oldalak mintájára, az ismerősök ismerőseire kattintgatva egyre nagyobb baráti kört lehet létrehozni.

A Hope against Hope is azután vonta magára a figyelmet, hogy ismerősének jelölte Babyshambles (amelynek Pete Doherty, Kate Moss botrányhős ex-barátja az énekese) és a Subways.

Így tűnt fel az Arctic Monkeys

Az efféle oldalak mostanra az új zenekarok egyik legnagyobb promóciós eszközévé váltak. Ennek az oldalnak köszönheti a britpop egén üstökös módjára feltűnt Arctic Monkeys is a népszerűségét. A csapat CD-je után azt követően kezdtek el kapkodni a boltokban, hogy egyik rajongójuk Arctic Monkeys-aloldalt hozott létre a MySpace-en.

Rupert Murdoch - a korábban az internettel szemben szkeptikus - médiacézár ezt felismerve 580 millió dollárért megvette a MySpace-t.