eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bizarr könyv egy őrült kéjgyilkosról

Meghalt a kortárs angol irodalom nagyasszonya, Muriel Spark, akinek nevét néhány világsikert aratott regénye, például a 'Miss Jean Brodie élete telje' kapcsán ismerhette meg a magyar nagyközönség is. Az írónőt nyolcvannyolc éves korában, toscanai házában érte a halál.

Muriel Spark jómódú családban, a skóciai Edinburgh egyik divatos városnegyedében született, de apja korán meghalt, anyja pedig az alkoholba menekült a problémái elől. Első versét kilenc éves korában írta. A családi bajok elől 1936-ban Afrikába költözött, ahol férjhez ment egy nála jóval idősebb angol iskolai tanárhoz.

A tanár úr heves vérmérsékletű férfiú volt, veszekedés közben olykor előkapta a fiókból a revolverét és a falba lövöldözött. A házasság felbomlott, de megmaradt az írónő férjezett családneve, a Spark, ami angolul szikrát jelent, és az olvasók jellemzőnek tartják a szikrázóan szellemes regények szerzőjére.

Muriel Spark a brit titkosszolgálatnak is dolgozott

A második világháború alatt Muriel Spark a brit titkosszolgálat munkatársaként azt a feladatot kapta, hogy hamis híreket eszeljen ki az ellenség megtévesztésére. Karrierje a háború után kezdődött, és a 'Miss Jean Brodie élete telje' című könyvével csúcsosodott ki. Anyagi gondjai nem voltak többé.

Muriel Spark a Miss Brodie-regény történetét saját életéből merítette: edinburghi leányiskolájában ugyanis volt egy romantikus széplélek tanárnője, aki előbb Olaszországért, majd az olasz káoszban rendteremtést ígérő Mussolini-féle fasizmusért lelkesedett, és ennek az érdemeiről igyekezett meggyőzni az érte rajongó tanítványait is. A lánykák azonban végül a józan eszükre hallgatva úgy döntöttek, hogy egy diktatúra semmiképp sem tisztelni való.

Az 1961-ben megjelent regényből többszázezer példányt adtak el, s előbb színpadra dolgozták át, majd megfilmesítették Maggie Smith főszereplésével.

Bizarr könyv egy őrült kéjgyilkosról

Muriel Spark könyvei között található egy mintaszerűen megszerkesztett, de meglehetősen bizarr regény is, egy nőről, aki addig keres, amíg talál egy őrült kéjgyilkost, aki végül megöli. Nagyobb sikert aratott 'Memento mori' című története, az öregség bajairól.

Mint oly sok angol író, Muriel Spark is vonzódott Európa melegebb vidékeihez és életét az itáliai Toscanában fejezte be, ahol egy XIV. századi kolostort alakíttatott át luxusvillává.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×