eur:
389.58
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Alexander Stubb korábbi miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltje (k) a győzelmét ünnepli a finn elnökválasztás második fordulójának eredményváró rendezvényén Helsinkiben 2024. február 11-én. Stubb a voksok 51,6 százalékát kapta, míg a liberális zöldpárti Pekka Haavisto volt külügyminiszter a szavazatok 48,4 százalékával a második helyen végzett.
Nyitókép: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt

Összeült helyzetértékelésre a két új NATO-tagállam vezetője

Finnország azzal, hogy tavaly áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, frontországgá vált, mivel ezzel megduplázódott a katonai szövetség Oroszországgal közös határa - jelentette ki kedden Alexander Stubb finn elnök Svédországban tett hivatalos látogatásán.

A NATO 31. tagállamának Oroszországgal 1340 kilométer hosszú közös határa van, amely délebbre főként sűrű erdőségeken, északon pedig kietlen tájakon fut.

Svédország - Finnországgal együtt - 2022 májusában kérte felvételét a NATO-ba.

"Svédország és Finnország ezért nemcsak a közös történelmen osztozik, hanem a közös jövőn is" - mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, aki Stubb oldalán nyilatkozott. Az ő hazája idén márciusban, 32. tagállamként csatlakozott a NATO-hoz.

Stubb úgy fogalmazott, hogy a NATO-csatlakozással a két ország "megtette az utolsó lépést a nyugati értékközösség elfogadása felé", miután 1995 óta az Európai Unió tagjai is.

"Finnország és Svédország kulcsszerepet játszanak a béke elősegítésében. Ellentmondásosnak tűnik, de pontosan ezért akarunk erős hadsereget, és ezért csatlakoztunk a NATO-hoz" - hangoztatta a finn elnök a svéd parlamentben mondott beszédében.

Stubb, aki svédül - Finnország második hivatalos nyelvén - szólalt fel a stockholmi törvényhozásban, kijelentette: "lehetetlen túlértékelni annak jelentőségét, hogy ezt a lépést közösen tettük meg".

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×