eur:
389.51
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Blood-Stained Flags of Ukraine and Russia
Nyitókép: Manuel Augusto Moreno/ Getty Images

Deportálhatják azokat az ukránokat, akik nem veszik fel az orosz állampolgárságot

Amennyiben az elfoglalt területeken élő ukránok nem veszik fel az orosz állampolgárságot, úgy erőszakkal kitelepíthetik őket otthonaikból.

A brit védelmi minisztérium úgy értesült, hogy Moszkva július 1-ig adott haladékot a megszállt területeken élő ukránoknak. Akik eddig a határidőig nem hajlandók orosz állampolgárságot kérni, azokat kitelepíthetik a szülőföldjükről. Eddig már körülbelül 2,8 millió ukrán folyamodott orosz állampolgárságért a megszállt területekről. Az orosz hatóságok ugyanis ehhez a feltételhez kötötték azt, hogy valaki kaphasson szociális és egészségügyi ellátást a korábban Ukrajnához tartozó vidékeken.

Londonban arra is felhívták a figyelmet, hogy éppen egy évvel ezelőtt, Vlagyimir Putyin rendeletet hozott, amely kimondja, hogy külföldinek, vagy hontalannak tekintik azokat az ukránokat, akik nem akarnak orosz állampolgárok lenni. Ők legfeljebb ez év július elsejéig maradhatnak csak a megszállt területeken.

Nagy-Britanniában attól tartanak, hogy a határidő lejárta után az oroszok megkezdik az ukrán állampolgárságukhoz ragaszkodó emberek elhurcolását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×