eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

"Bejelzett" az iráni légvédelem

Drónokat kaphattak le, vagyis támadás megelőzése történhetett, Izrael nem mond semmit. Az ENSZ nyugalomra int.

Az iráni légvédelem működésbe lépése robbanásokat okozott a közép-iráni Iszfahán körzetében - közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel péntek hajnalban.

Rakétatámadás nem érte az országot - tette hozzá.

Hasonlóképpen nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X közösségi oldalon, jelezve, hogy a légvédelem drónokat semmisített meg.

Korábbi hírügynökségi jelentésekben arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

Egy iráni parancsnok, Sziavos Mihandust az iráni állami médiának reggel úgy nyilatkozott, hogy az incidens során semmilyen kár nem keletkezett.

Az országban a hajnali órákban korlátozták a légi közlekedést, de reggel bejelentették, hogy ezeket az intézkedéseket feloldották.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reggel közleményben megerősítette, hogy iráni nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár, és szoros figyelemmel követi a helyzetet.

Amerikai tisztségviselők az amerikai sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy Izrael előzetesen értesítette az Egyesült Államokat egy Irán elleni műveletről. Az amerikai védelmi minisztérium csütörtök esti közleménye szerint Lloyd Austin védelmi miniszter a nap folyamán tárgyalt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal egyebek között "Irán közel-keleti lépéseiről".

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken arra utasította dolgozóit, hogy biztonsági okokból további intézkedésig

ne hagyják el Tel-Aviv, Jeruzsálem és Beér-Seva városok körzetét.

Izraelben nem változtatták meg péntek reggel a polgári védelmi előírásokat.

Iszfahán stratégiai városnak számít, ahol katonai bázisok találhatók, nukleáris kutatási és fejlesztési központok, és a hadsereg elitegységének, a Forradalmi Gárdának is ott van a támaszpontja. Iszfahán tartomány számos iráni nukleáris létesítménynek ad otthont, köztük a natanzi atomkutató-központnak.

Irán a múlt hétvégén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, megtorlásul amiatt, hogy Izraelnek tulajdonított rakétacsapás érte damaszkuszi külképviseletét. A támadóeszközök nagy részét a levegőben megsemmisítették, lényegi károkat nem okoztak. Izrael ezt követően többször jelezte, hogy nem hagyja válasz nélkül az iráni akciót.

Ebrahim Raiszi iráni elnök a teheráni műveletet követően arra figyelmeztette Izraelt, hogy ha megtorlásként a területére támad, "kemény válaszra" kell számítania.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×