eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Lampedusa, 2023. szeptember 19.Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az előző évhez képest megkétszereződött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Migránstáborokat nyit Albániában Olaszország, de ez csak tüneti kezelés

A kormányok közötti megállapodás értelmében Albánia migránstáborokat építhet idén, melyeket az olasz állam üzemeltetne. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy ez az intézkedés nem oldja meg az összes Olaszországra nehezedő problémát. Mindeközben pedig a britek változatlanul Ruandába telepítenék át az illegálisan érkező menedékkérőket, igaz, érdemi előrelépés még nem történt az ügyben.

Az olasz kormány táborokat tartana fenn illegális migránsok számára Albániában, amelyek a tervek szerint olasz fennhatóság alatt állnának. Az intézkedéssel kapcsolatos törvénytervezetet az olasz képviselőház alsó- és felsőháza, valamint az albán parlament is jóváhagyta.

Párducz Árpád az InfoRádióban elmondta: gyakorlatilag Olaszország „exportálja a saját menekültügyi eljárását” Albániába, ahol a felek közötti megállapodás értelmében két külön befogadóközpontot hoznak létre. Az egyik táborba azok juthatnak majd be, akik igazoltan menedékjogban részesülhetnek, a másikat pedig azok számára fogják fenntartani, akik arra várnak, hogy hazaszállítsák őket a különböző kiindulási vagy származási országukba.

Az albániai befogadóközpontokban egyszerre háromezren tartózkodhatnak majd – évente pedig összesen 36 ezren.

A Migrációkutató Intézet junior kutatója ugyanakkor megjegyezte: ez a megállapodás nem oldja meg az összes Olaszországra nehezedő problémát a migrációval kapcsolatban. Emlékeztetett, hogy tavaly csaknem 158 ezer bevándorló érkezett az országba, és a most meghatározott kritériumok alapján csak az egynegyedük kerülhetett volna ezekbe az albániai táborokba.

Konkrét és részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy pontosan kiket lehet majd átszállítani ezekbe a létesítményekbe. Az egyik fontos kitétel, hogy csak a nemzetközi vizeken kimentett emberek esetében léphet életbe a táborban való elhelyezés.

Továbbra is Ruandában látja a megoldást a brit kormány

Mindeközben a brit kormány törvényben rögzítené, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország lehessen a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők számára. Párducz Árpád ezzel kapcsolatban elmondta: a ruandai biztonsági helyzetet, valamint a menekültügyi eljárás pártatlanságát illetően mind a Lordok Házában, mind a brit legfelsőbb bíróságon komoly kritikákat fogalmaztak meg korábban. Mint ahogy az olasz–albán megállapodást, a ruandai áttelepítés ötletét is több nemzetközi szervezet bírálja. Utóbbi esetében

messzebb van még a törvénytervezet esetleges elfogadása, ugyanis visszakerült a megvitatása a Lordok Házába.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor indulhatnak az első repülőgépek Nagy-Britanniából Ruandába. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) becslése szerint az illegális migrációról szóló törvény tavaly júliusi elfogadása óta mintegy húszezren érkezhettek Ruandából Nagy-Britanniába szabályozatlan körülmények között, és a jogszabály az ő esetükben már kizárja a menedékjogi folyamodvány nagy-britanniai benyújtását.

Az IPPR közölte: az érintettek ruandai áttelepítési programja a különböző hozzájárulási költségek miatt még abban az elméleti esetben is 1,1 milliárd fontjába (507 milliárd forint) kerülne a brit kormánynak, ha az áttelepített menedékkérők mindegyike érkezése után azonnal elhagyja a közép-afrikai országot. Ha a Nagy-Britanniából áttelepített összes menedékkérő mindegyike legalább öt évig Ruandában marad, a ruandai kormánynak folyósítandó költségtérítések összege ebben az ötévi távlatban 3,9 milliárd fontra (1800 milliárd forintra) emelkedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×