eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Veszélyesek Washington kardcsörtető nyilatkozatai

Veszélyesek Washington kardcsörtető nyilatkozatai

Újabb szankciókat helyeztek kilátásban Észak-Korea ellen az ország nukleáris programja nyomán Vancouverben tárgyaló országok. A találkozó szimbolikus nyilatkozatai nincsenek hatással a Koreai-félszigeten január eleje óta tapasztalható, a feszültség csökkentése irányába mutató folyamatokra – mondta az InfoRádiónak Csoma Mózes Korea-kutató.

„Két ellentétes irányú folyamatról van szó” – véli a szakértő. A vancouveri találkozó alapvetően az Egyesült Államok és Észak-Korea konfliktusáról szól, a két Korea közeledése pedig a balközép dél-koreai kormányzat és a megváltozott észak-koreai célkitűzéseknek köszönhető.

Csoma Mózes szerint az Egyesült Államok nagyon sok kardcsörtető nyilatkozatot tett az utóbbi évben, mely elsősorban Dél-Korea számára tűnt veszélyesnek, hiszen egy lehetséges fegyveres konfliktusnak a déli szomszéd lenne az első számú áldozata. Az ország azért is nehéz helyzetben van, mivel egyensúlyoznia kell az amerikai szövetség és az Észak-Koreához fűződő kapcsolata között – emelte ki a szakértő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban megszabottakon túlmutató szankciókat helyeztek kilátásba Phenjan ellen az észak-koreai válságról Vancouverben tárgyaló országok képviselői – áll az Egyesült Államok és Kanada által közösen kiadott közleményben. E konferencián azon államok külügyminiszterei vettek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tanácskozást követő sajtóértekezleten kifejtette, az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres az Észak-Koreával kialakult nukleáris szembenállásra. A politikus nem volt hajlandó kommentálni azt a felvetést, hogy a Fehér Ház fontolgat-e korlátozott nukleáris csapást Phenjan ellen, azt viszont hangoztatta, hogy az amerikaiaknak mérlegelniük kell egy háború lehetőségét.

„Józanul és világosan kell megítélnünk a jelenlegi helyzetet, ahogy Észak-Korea folytatja nukleáris-, valamint interkontintentális ballisztikus rakéta-programját, fel kell ismernünk, hogy növekszik fenyegetettségünk, és ha Észak-Korea nem kezd tárgyalásokba, maga váltja ki ezt az opciót” – fogalmazott.

Rex Tillerson aláhúzta: soha sem fogják atomhatalomként elismerni Észak-Koreát, majd megismételte, hogy Washington elveti Kína és Oroszország javaslatát, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea fagyassza be hadgyakorlatait cserébe azért, hogy Észak-Korea függessze fel nukleáris programját.

A találkozó résztvevői támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea között, nemrég a dél-koreai téli olimpia okán is újrakezdett párbeszédet abban a reményben, hogy az elvezet a régióban keletkezett feszültség hosszan tartó csökkentéséhez, ám arról határoztak, hogy maximális nyomást gyakorolnak Észak-Koreára annak érdekében, hogy beleegyezzen a lényegi kérdésekről folytatandó tárgyalásokba.

A japán külügyminiszter arra intette a világ országait, hogy ne hagyják magukat becsapni Észak-Korea legutóbbi, a dél-koreai téli olimpia előtt indított "mosolyoffenzívájától". A dél-koreai külügyminiszter elismerte, hogy az Észak-Koreával felújított tárgyalások "jelentős első lépésként" értékelhetők a kapcsolatok helyreállítása felé, de ő is figyelmeztetett, hogy Észak-Koreának még meg kell mutatnia, hogy szándékában áll teljesíteni a kötelezettségeit a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Moszkva és Peking élesen bírálta a vancouveri találkozót, szerintük a hidegháborús gondolkodást tükrözi a résztvevők hozzáállása. A találkozóról, szervezői azt követően határoztak, hogy Phenjan novemberben tesztelte eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×