eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brexit: az észak-írországi unionisták ellenállása miatt egyelőre nincs megállapodás

Brexit: az észak-írországi unionisták ellenállása miatt egyelőre nincs megállapodás

Jelentős előrelépés történt a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló hétfői brüsszeli csúcsszintű egyeztetésen, de megállapodást a várakozások ellenére még nem sikerült elérni. Ennek elsődleges oka az, hogy Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem támogatja az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartására kidolgozott - részleteiben egyelőre nem ismert - kompromisszumos megoldási tervet.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit miniszterelnök hétfőn munkaebéden tartott egyeztetést Brüsszelben a még nyitott kérdésekről.

Juncker a találkozó után elmondta, hogy London és Brüsszel kész a héten folytatni a tárgyalásokat. Hozzátette: reményei szerint még az uniós állam- és kormányfők december 14-15-én esedékes csúcstalálkozója előtt megállapodásra lehet jutni a Brexit feltételrendszeréről.

Theresa May csak annyit mondott, hogy "pár kérdésben maradtak differenciák". Nem hivatalos londoni értesülések szerint azonban a DUP vezetőjének hétfői közleménye volt az oka annak, hogy egyelőre nem sikerült megállapodásra jutni May és Juncker brüsszeli tárgyalásain.

Brit médiaértesülések szerint London az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartása érdekében hajlandó lett volna olyan kompromisszumra, amelynek alapján valamilyen köztes megoldással Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piacának egyes szabályozási elemei.

Arlene Foster, a DUP vezetője ezekre az értesülésekre reagálva rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte: a párt egyértelmű álláspontja szerint Észak-Írországnak ugyanolyan feltételek alapján kell kilépnie az Európai Unióból, mint az Egyesült Királyság többi országrészének.

Foster szerint a DUP nem fogad el semmiféle olyan szabályozási eltérést, amely a Brexit utáni időszakban gazdaságilag vagy politikailag elválasztaná Észak-Írországot az Egyesült Királyságtól. Hozzátette: az Egyesült Királyság gazdasági és alkotmányos integritását semmilyen módon nem szabad meggyengíteni.

A problémát az okozza, hogy a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, így Írország és Észak-Írország csaknem 500 kilométeres határa - amelyen jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs - az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. Szakértők szerint emiatt egyelőre nem egyértelmű, hogy miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását a Brexit után, márpedig ezt Írország és az EU is egyöntetűen elveti.

London helyzetét az is nehezíti ebben a kérdésben, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt a június 8-án tartott előrehozott választásokon elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, éppen a Demokratikus Unionista Párt külső eseti támogatásával tud csak kormányozni. A DUP viszont - ahogy vezetője, Arlene Foster hétfő esti nyilatkozatában meg is erősítette - mereven elvet bármiféle olyan megoldást, amely Észak-Írországot gazdaság- és piacszabályozási szempontból az EU-ban maradó Írországhoz közelítené.

Leo Varadkar ír miniszterelnök a hétfői megállapodás elmaradásának hírére összehívott esti dublini sajtóértekezletén kijelentette: az ír kormány nem sokkal korábban még biztosítékokat kapott Londontól és az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier stábjától arra, hogy a brit kormány elfogadta a határkérdésről szóló, Írország aggályait eloszlató megállapodási szövegtervezetet.

Varadkar szerint ez a megállapodás-tervezet lehetővé tenné a Brexit-tárgyalások második - mindenekelőtt az Európai Unió és az Egyesült Királyság majdani kereskedelmi kapcsolatairól szóló - szakaszának elkezdését.

Az ír kormányfő kijelentette: Dublin mindezek után meglepetten és csalódással fogadta, hogy a brit kormány a jelek szerint mégsem tudja egyelőre lezárni a határkérdésről folyó egyeztetéseket az Írországgal hétfőn elért megállapodásnak megfelelően.

Leo Varadkar megerősítette: az ír kormány kizárólag akkor tud hozzájárulni a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdéséhez, ha szilárd garanciákat kap arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem lesz fizikai határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

Hozzátette ugyanakkor: a december közepi EU-csúcsig, amikor dönteni kellene a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdéséről, "még bőven van idő".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×