eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Irodalmi túlzásokba bocsátkozott a cseh államfő

Irodalmi túlzásokba bocsátkozott a cseh államfő

Az első körben valószínűleg nem kap bizalmat a cseh képviselőházi választások győztesének, Andrej Babiš szlovák származású milliárdosnak a kormánya. A csehországi politikus jelenleg is kabinetjének összeállításán dolgozik, amelyben a párttagokon kívül helyet kapnának a független szakemberek is. A képviselők között azonban Babišnak nincs meg a szükséges támogatottsága a kormányalakításhoz.

Andrej Babiš, a cseh képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke eddig csak a Kalózpárt és a Cseh Kommunista Párt támogatását szerezte meg képviselőházi elnökjelöltje, Radek Vondráček számára. A kormányalakításhoz azonban egyelőre hiába keres partnereket. Eddig a leginkább xenofób és populista Tomio Okamura pártja, az SPD mutatta a legnagyobb hajlandóságot a milliárdos politikussal való együttműködésre, de még ők is elutasították Babiš első kormányalakítási ajánlatát.

Elképzelhető, hogy

Babišnak az államfő, Miloš Zeman segíthet majd.

Ő ugyanis lehetségesnek tartja, hogy a kormány megalakuljon, és az egész választási ciklusban hatalmon maradjon anélkül, hogy a kabinetnek bizalmat szavazna a parlament. Ezen kijelentése miatt minden oldalról élesen bírálták Zemant, aki végül enyhített korábban mondott szavain. „Az olyan kormány, amelynek nem szavaznak bizalmat, nem irányíthatná az országot korlátlan ideig. Ez csak egy hiperbola, irodalmi túlzás volt a részemről” – mondta a cseh elnök.

A rangidős alsóházi képviselő, az ODS-es Marek Benda, aki már 29 éve a törvényhozásban dolgozik, a sajtóban élesen kritizálta Babišt, mert az nem képes kormányt alakítani. Példaként pedig Robert Fico szlovák kormányfőt hozta fel, akinek szerinte egy rosszabb helyzetben, vagyis arányaiban kevesebb képviselővel sikerült koalícióba hívnia a magyarellenes szlovák nemzeti pártot és a szlovák-magyar vegyespártot, a Hidat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×