eur:
387.58
usd:
357.6
bux:
68113.83
2024. május 17. péntek Paszkál
Rejtélyes gyilkosság a magyarok kedvelt üdülőhelyén

Rejtélyes gyilkosság a magyarok kedvelt üdülőhelyén

Sötét titkokra világít rá Málta legismertebb tényfeltáró újságírójának halála - írta a Magyar Idők.

„Igen, most itt tartunk: egy maffiaállamban élünk, ahol darabokra robbantanak, amiért élsz alapvető jogaiddal, olyan emberek, akik ahelyett, hogy védelmet nyújtottak volna, ünneplik ezt a szörnyűséget” – írta Facebook-oldalára Matthew Caruana Galizia máltai újságíró azt követően, hogy édesanyját darabokra szakította egy autóbomba az aprócska szigeten.

Daphne Caruana Galizia meggyilkolását nemcsak a hazájában ítélték el politikai hovatartozástól függetlenül, az Európai Unió több vezetője is megdöbbenését fejezte ki a brutális akciót követően a szólásszabadságot féltve, minthogy az 53 éves nő Málta legismertebb tényfeltáró újságírója volt.

Több százan gyűltek össze kedden a máltai főváros, Valletta központjában, hogy igazságot követeljenek Daphne Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében - jelentették hírügynökségek.

A megmozduláson részt vevő Manuel Delia máltai blogger a dpa német hírügynökségnek azt mondta: a félelem, a szégyen és a harag késztette arra, hogy részt vegyen a tüntetésen. "Elvesztettük erkölcsi iránytűnket. Az önzés kultúráját tették magunkévá ... Daphne volt az utolsó, aki próbált minket emlékeztetni arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen" - mondta a blogger.

Michael Briguglio, a máltai Zöldek pártjának volt elnöke azt mondta, hogy sokkos állapotban van. "Annak ténye, hogy még senki sem nyújtotta be a lemondását, ledöbbentő. Annak ténye, hogy a rendőrség nem biztosította a védelmét valakinek, aki veszélyben volt, és hogy a rendőrparancsnok nem reagált a történtekre, szintúgy ledöbbentő" - hangsúlyozta.

Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott. A rendőrség kedden cáfolta, hogy bejelentést kaptak volna ezzel kapcsolatban.

A gyilkosság után holland igazságügyi orvosszakértők érkeztek Máltára, hogy segítsenek a robbantás helyszínének vizsgálatában. A holland szakértők mellett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is támogatást nyújt a máltai hatóságoknak a nyomozásban.

Az újságírónő fia, Matthew Caruana Galizia - aki a máltai kormányt tette felelőssé édesanyja haláláért - drámai leírást adott a gyilkosság helyszínéről. "Sosem fogom elfelejteni, ahogyan a tűzben rohantam, ahogy próbáltam kinyitni a kocsi ajtaját, miközben a duda megállás nélkül szólt. Lenéztem a földre, és az édesanyám testrészei hevertek mindenhol. Ez nem egy átlagos gyilkosság volt" - írta a Facebookon az újságírónő fia. Matthew egyúttal leszögezte: a gyilkosság annak következménye, hogy a kormány hagyta meghonosodni a "büntetlenség kultúráját". "Háborúban állunk az állammal és a szervezett bűnözéssel, amelyek egymástól megkülönböztethetetlenekké váltak" - jelentette ki.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött - írta az MTI.

A Magyar Idők azt írja, a megdöbbenés hangjai mellett mégis tény, hogy valaki megrendelte és elkövette a merényletet, amelynek szinte biztosan politikai háttere van.

„Gazemberek vannak mindenütt, akármerre nézel. Kétségbeejtő a helyzetünk” – írta az újságírónő blogjában aznap, amikor meggyilkolták. Caruana Galizia sokszor írt elítélően Joseph Muscat miniszterelnökről, aki egyébként szintén felháborítónak tartotta az esetet és azonnal teljes körű vizsgálatot rendelt el, ám a jobboldali ellenzék vezetője, Adrian Delia kijelentette: nem lehet hinni a megállapításoknak, minthogy az újságírónő a rendőrségről, a hadseregről és az ügyészségről is rengeteg bíráló cikket írt.

A Facebookon a merényletet követően egy rendőr őrmester ünneplő üzenetet írt: „Mindenki azt kapja, amit megérdemel! Boldog vagyok!”

Bár a rendőrség hivatalosan elítélte ezt a kiírást, jelzi, hogy az újságírónő halálának néhányan bizony örültek, és nem is biztos, hogy Adrian Delia téved, amikor a nyomozók megbízhatatlanságáról beszél.

Málta mindössze 316 négyzetkilométeren terül el, kevesebb mint félmillióan lakják, de elhelyezkedése miatt szinte folyamatosan különböző érdekcsoportok ütközőzónája - írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×