Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez dönti el a német választásokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég vezető kutatója szerint izgalmassá vált az elmúlt pár napban a német kampány a vasárnapi parlamenti választások előtt. A végeredményt az döntheti el, hogy hányan mennek el szavazni, vagyis mennyire sikerült a mozgósítás.

Pócza István az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, az elmúlt hetekben mindenki megnyugodott és elkönyvelte, hogy Angela Merkel lesz ismét a kancellár és a szociáldemokrata párt (SPD) fut be a második helyre. Ugyanakkor 40 százalék körül van a bizonytalan szavazók tábora, akikért az utolsó percig komoly kampányt folytatnak a pártok.

A bizonytalanok között az elemző szerint vannak korábbi pártválasztók, stratégiai szavazók is, előbbieket az SPD próbálja meg aktivizálni, a stratégiai, vagyis utolsó pillanatban pártot választókat pedig a bevándorlás-ellenes AfD próbálja meg az urnákhoz szólítani.

Az AfD-vel kapcsolatban azt mondta, 10-11 százalék körüli stabil szavazóbázisa van, a harmadik erő lehet, de ehhez a szabaddemokratákkal meg kell küzdeniük. A végeredményt az döntheti el, hogy hányan mennek el szavazni, és mennyire sikerült a mozgósítás - tette hozzá.

További cikkeink a német választásokról:

Angela Merkelt a királykobrája is segítette a választás előtt

Német választások - jön a Jamaica-koalíció?

Német választások: kis meglepetés várható

Nem érdemes fogadni az új német kancellárra

Kiss J. László: ez Angela Merkel sikeres kudarcának titka

Kiss J. László: helyzetbe kerülhetnek a szélsőjobboldaliak a németországi választás után