eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb rejtélyes fordulat az elsüllyedt tengeralattjáró ügyében

Nem találták meg az eltűnt svéd újságírónőnek a holttestét abban az elsüllyedt tengeralattjáróban, amelyet egy dán feltaláló és búvárhajó-építő saját kezűleg készített, és amely pénteken tisztázatlan körülmények között elsüllyedt Koppenhága közelében.

A tengeralattjárót lehetséges bűnügyi helyszínként kezelik, és folyik átkutatása - közölte vasárnap Jens Moller Jensen, a koppenhágai rendőrség szóvivője.

A 46 éves Peter Madsen tulajdonában lévő tengeralattjárót szombaton kiemelték a Koge-öböl vízéből, kiszivattyúzták belőle a vizet és vasárnap nyomozók, műszaki szakemberek, törvényszéki szakértők vizsgálták át.

A nyomozást vezető Jensen részletek ismertetése nélkül hangoztatta, hogy a jelek szerint "szándékosan" süllyesztették el a hajót. "Fedélzetén nem találtunk senkit, sem élve, sem holtan" - közölte.

A hajó fedélzetén tartózkodott Madsent, akit még pénteken időben kimenkítettek a süllyedő járműből, a rendőrség őrizetbe vette, és egy dán bíró szombaton elrendelte 24 napra vizsgálati fogságát nem szándékos emberölés gyanújával Kim Wall svéd újságírónő eltűnése miatt. A nő a hajótörés előtt a 18 méter hosszú, 40 tonnás UC3 Nautilus tengeralattjárón tartózkodott.

Madsen tagadja a vádat, azt állítja, hogy a róla és hajójáról cikket készítő újságírónőt partra tette csütörtök este egy szigeten a koppenhágai kikötőben, de a nőt nem találják. Eltűnését élettársa jelentette.

A búvárhajót is azután kezdte keresni a dán haditengerészet két helikopterrel és három hajóval, hogy péntek reggel nem tért vissza a megadott időre és a rádiójelekre sem válaszolt.

A 2008-ban közösségi finanszírozásból házilag épült, 8 férőhelyes tengeralattjáró a legnagyobb a maga nemében a világon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×